Enlaces accesibilidad
Virus a l'alça

Es referma el canvi de tendència dels contagis per Covid-19

Per
16.000 persones moren a Catalunya per la Covid-19 el 2020

La corba epidèmica consolidada la tendència negativa dels darrers dies. Es referma l’augment de la velocitat de propagació del virus, però també el repunt dels contagis i un risc de rebrot que ja s'aproxima al llindar de risc alt.

De moment no es nota als hospitals

De moment, l’increment dels ingressos als hospitals i, especialment a les UCI, continua amb la dinàmica d’ascens moderat. Segons Salut, avui hi ha 328 persones hospitalitzades per covid, cinc més que ahir. Dissabte, de fet, es va arribar al nivell més baix des del final de la primera onada amb només 312 ingressats. Mentrestant, queden 78 persones ingressades a les Unitats de Cures Intensives, la xifra més reduïda des de l’inici de la pandèmia.

Dades de l'evolució de la Covid-19 a Catalunya del 10/11/2021

Dades de l'evolució de la Covid-19 a Catalunya del 10/11/2021 RTVE Catalunya

Repunt entre els no vacunats

Els serveis d'assistència primària van atendre aquest dimarts 4.991 pacients de covid, uns 700 més que el dimecres de la setmana passada. Mentrestant la vacunació no avança i des de fa dies el percentatge de població amb la pauta completa no passa del 74,5%, un 83,5% si es compten només els majors de 12 anys.

Les persones vacunades poden patir

El cap de secció de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Roger Paredes confirma aquest canvi de tendència. En una entrevista al Cafè d’Idees, ha alertat que els mesos vinents tindrem onades que, gràcies al fet que la vacunació és més alta, es podran "aguantar" millor. Tot i això, si tenen molta transmissió, poden acabar amb ingressos i morts de persones vacunades. "Les persones vacunades poden patir", reconeix.

La propagació torna a nivells de juliol

El risc de rebrot (EPG), índex que mesura el potencial de creixement de l'epidèmia, s'ha disparat i s'ha situat aquest dimecres en 85 punts, 13 més que ahir, amb el que s'aproxima al risc alt que marca el llindar dels 100 punts.

Pel que fa a la velocitat de propagació del virus (Rt) a Catalunya se situa en l’1,36 (+0,18), el que suposa que cada 100 infectats contagien a una mitjana de 136 persones, per la qual cosa la transmissió continua creixent. És el nivell més alt des del 13 de juliol.

L'OMS alerta que Europa pot sumar mig milió de morts

El director regional de l’Organització Mundial de la Salut per Europa, Hans Kluge, ha alertat aquest dimecres des de Barcelona que el continent s'enfronta a una nova onada de contagis.

Els experts alerten del repunt de nous contagis a Europa | Laura Herrero

Adverteix que si es compleixen les previsions durant aquest hivern es podrien sumar fins a mig milió de noves morts a causa de la covid-19. En aquest sentit ha destacat que "segons una projecció molt fiable, si es manté l'actual tendència de la pandèmia" Àsia i Europa podrien haver de fer front a "una tensió extrema".