Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Cafè d'idees - "Ens hi va bastant que la memòria guanyi a l'oblit"

  • Borja Sémper: "Otegi i companyia haurien de respondre: Per què tant de dolor?"
  • Eduardo Madina diu que, si fos president, intentaria crear una governabilitat que no depengués d'un partit com Bildu
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - "Ens hi va bastant que la memòria guanyi a l'oblit"

Eduardo Madina i Borja Sémper, presenten 'Todos los futuros perdidos' un llibre sobre les seves converses al voltant del que va suposar ETA i de la seva dissolució. "En el debat entre la memòria i l'oblit, ens hi va bastant que guanyi la memòria", diu Madina en una entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga, que recorda que quan Plaza i Janes els va fer la proposta del llibre no ho van dubtar de posar el seu gra de sorra en el debat de la memòria.

"Otegi i companyia haurien de respondre: Per què tant de dolor?"

Borja Sémper, víctima de la banda terrorista, explica que després de la fi d'ETA hi ha una tensió creixent en el món abertzale quan veuen que els seus dirigents, són al Congrés de diputats aprovant els pressupostos generals de l'Estat: "Aquesta és la resposta que Arnaldo Otegui hauria de respondre, Per què tant de dolor i per a què?".

"En la meva societat, sempre hi ha un lloc per a ells"

Eduardo Madina diu que Euskadi s'assembla més avui a ell mateix que al que representaven els terroristes: "A tu o a mi que a aquells que van posar la bomba". Com a supervivent d'un atemptat també d'ETA, Madina explica les sensacions que li provoca la sortida de presó dels terroristes que el van intentar assassinar: "En el model de societat que vaig defensar, sempre ha tingut un lloc per a ells".

"Si fos president, intentaria no dependre de Bildu"

Amb relació al paper de Bildu després de la fi d'ETA Eduardo Madina, que fou diputat del PSOE, diu que intentaria crear una governabilitat que no depengués d'un partit com Bildu. Madina afegeix que Bildu és una organització amb diversos corrents polítics, però que el pes del discurs els vincula amb l'entorn abertzale: "Afortunadament han evolucionat, qui ens havia de dir que Bildu donaria suport als pressupostos generals de l'Estat".