Enlaces accesibilidad
COVID-19

El TSJC dona llum verda a l'ús del certificat COVID per a accedir a banquets de celebracions en espais tancats

  • Els indicadors de coronavirus s'han estabilitzat l'últim mes, però d'espera un increment de contagis les pròximes setmanes
  • El comitè d'experts de la covid avala treure les mascaretes als patis de les escoles

Per
El TSJC autoritzat l'ús del passaport covid per accedir a banquets i actes en espais tancats

L’evolució de la COVID durant aquest últim mes s’ha mantingut bastant estable. El nombre de contagis nous ha fluctuat durant les darreres setmanes, però aquests últims dies en què s’ha produït un punt d’inflexió. Pel que fa a la resta d’indicadors s’han mantingut estables.

Els contagis notificats les últimes quatre setmanes no han superat els 600 casos diaris. La fluctuació en les dades es deu al fet que durant els caps de setmanes no es recullen el mateix volum de dades que durant la setmana.

Pel que fa a les persones que han hagut d’ingressar a l’hospital per la malaltia, han anat baixant. Dels 413 que hi havia fa un mes, ara comptem amb 327 persones hospitalitzades.

Els pacients ingressats a l’UCI han seguit la mateixa tendència, però amb xifres menors. És a dir, de les 126 persones que hi havia en les unitats més intensives de cures, avui s’han notificat 79.

En aquest últim mes, hi ha hagut menys de 10 defuncions diàries durant l’últim mes i durant sis dies no es va notificar cap mort.

Increment de casos les setmanes vinents

El que més preocupa ara mateix és l’increment del nombre de contagis que ja s’està produint des de dilluns. Des de Salut confirmen que esperen aquest increment durant les setmanes vinents. Així ho ha confirmat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, aquest matí en una entrevista.

Salut ha detectat entre setembre i octubre 18 casos de la nova variant delta plus. Cabezas ha explicat que representen un "nombre petit" del total seqüenciat i per això ha augurat que no substituirà a la delta originària.

Tot i això, ha dit que ara per ara la incidència és baixa i que la repercussió assistencial està molt controlada. És per això que creu que caldrà estar amatents durant tota la tardor i l'hivern, èpoques típiques dels virus respiratoris. Malgrat l'augment, Cabezas ha afirmat que la previsió és que Nadal sigui "bastant normalitzat".

Evolució de la vacunació

A Catalunya, des que va començar la vacunació a principis d’aquest any, s’han vacunat 5.880.740 persones, el que representa que s’ha assolit un 74,3% de la població que ja està vacunada amb la pauta completa.

Una xifra una mica més elevada si es comptabilitzen les persones que s’han inoculat una dosi: 5.983.406 persones. Aquestes representen un 75,7% de tota la població.

Aquesta alta cobertura de vacunats, fa que Espanya es posicioni com el tercer país del món amb més vacunació darrere d’Emirats Àrabs i Portugal.

Unes xifres que la revista científica ‘The Lancet’ ha aprofitat per publicar un article en què es pregunta si Espanya ha arribat a la immunitat de grup amb un 80% de la població major de 12 anys vacunada. Sobre aquest tema, Cabezas diu que podria ser que a partir d’aquesta xifra s’aconsegueixi, però cal veure com evoluciona.

Sobre la vacunació per tota la població d’una tercera dosi contra la covid-19, Cabezas ha confirmat que la ponència de vacunes ho està estudiant. En cas que es decideixi vacunar tothom, en principi seria en el mateix ordre que s’ha vacunat (criteri d’edat i sanitaris).

Cabezas ha destacat que la vacunació és molt important de cara a evitar les hospitalitzacions, però no tan eficaç per evitar transmissió. Per això, seguirà sent molt important l’ús de la mascareta aquest hivern.

El comitè d’experts avala treure la mascareta al pati

Aquest dijous al matí, el Comitè Científic Assessor de la covid-19 es mostra partidari que els alumnes puguin treure's la mascareta quan són en espais exteriors, com el pati.

Aquesta decisió la traslladaran a la Generalitat qui té l’última paraula.

El TSJC autoritza l'ús del passaport a banquets i casaments

Si fa quatre setmanes el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) donava llum verda a implantar el certificat covid-19 per accedir a bars i discoteques, ara ha avalat que aquest sistema, el del passaport sanitari.

El Govern va aprovar la mesura dimecres en el marc del Procicat i era a l'espera de l'aval del tribunal. En concret, la resolució parla d'establiments d'hostaleria i restauració o altres exclusivament especialitzats per a banquets on es facin activitats que impliquin la possibilitat de ball. Fins ara, aquest instrument s'estava utilitzant només en l'accés als locals d'oci nocturn. La mesura entrarà en vigor a partir de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i tindrà una durada de catorze dies.