Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

Antoni Trilla: "És essencial mantenir la mascareta en interiors"

  • El cap de medicina preventiva de l'Hospital Clínic llança un missatge de prudència fins abans d'arribar a la primavera
  • Trilla defensa que "el més prudent" és la ventilació i la mascareta a les aules durant aquesta tardor i hivern. ​
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Antoni Trilla: "És essencial mantenir la mascareta en interiors"

El doctor Antoni Trilla veu "essencial" mantenir la mascareta en llocs tancats durant la tardor i l'hivern. "Quan arribi la primavera, veurem quina és la moda", diu el cap de medicina preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Sobre si s'ha de retirar o no a les escoles catalanes, també és clar. Defensa que "el més prudent" és la ventilació i la mascareta a les aules durant aquesta tardor i hivern.

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, recorda que és una situació que està en estudi per part del Consell Assessor, que després ha de prendre la decisió la Generalitat i, finalment, ha de tenir el vistiplau del Ministeri de Sanitat.

Prudència a l'hivern

L'especialista llança un missatge de prudència de cara a la tardor i a l'hivern. "És un hivern per estar amb els ulls molt oberts, pendents dels números", explica el doctor.

Trilla explica que s'ha d'estar alerta a com es mou el coronavirus, però també com entra la grip i com es comporten altres virus. Pel que fa a la Covid-19, les incògnites poden ser el funcionament de la vacunació davant noves variants.

Els no vacunats, a les UCI

Explica que el 70% de les persones que estan a les UCI per un cas de Covid-19 no estan vacunades contra el coronavirus. Per tant, diu que el 80% dels catalans no vacunats només suposa un 30% de la gent que està a les UCI. "La vacuna ha salvat moltes vides. Molts de nosaltres mai ho sabrem", destaca el doctor

Segons explica Trilla, entre els 20 i els 40 anys és on la taxa de no vacunats és major a Catalunya. Identifica tres grans grups: els negacionistes, "pocs, però sorollosos", els reticents a la vacuna per motius de salut i els apàtics, els que creuen que no va amb ells.

Grip i coronavirus

Defensa que vacunar paral·lelament contra el coronavirus i la grip no presenta cap problema des d'un punt de vista pràctic, i que és més fàcil logísticament.

De moment, recorda que es tracta de vacunes diferents, que s’injecten per separat. Això no obstant, no descarta que el dia de demà es faci de manera combinada. En qualsevol cas, l'únic dubte que pot generar és, en cas d'un afecte advers, no tenir clar a quina vacuna es deu.

Confinaments contra els brots?

El doctor Trilla també descarta confinaments contra brots, ja que actualment tenim altres eines "menys lesives" que poden fer que no s'hagi de tancar "pràcticament res". "Els confinaments no haurien de tornar. No seran necessaris", sentència, recordant que van ser molt útils a l'inici de la pandèmia, salvant vides.