Enlaces accesibilidad
20 anys d'OT

'Operación Triunfo' celebra el seu 20è aniversari

  • El concurs va començar el 22 d’octubre de 2001
  • RTVE emetrà un documental de 24 hores on participaran alguns concursants

Per
'Operación Triunfo' celebra el seu 20è aniversari

Aquest divendres el programa ‘Operación Triunfo’ celebrarà que vint anys enrere va estrenar el seu primer programa. Amb el pas dels anys, OT s’ha consolidat com un fenomen social que ha incorporat un gran nombre de cantants A la indústria musical espanyola. Per commemorar l’ocasió, TVE emetrà aquest divendres una marató de 24 hores dirigit per Noemí Galera on participaran concursants de les dues dècades.

Tensions entre els músics i OT

La situació dels ‘triunfitos’ ha anat canviant molt des de l’estrena d’OT. Noemí Galera recorda que “els cantants estaven rebotadíssims i no en volien saber res”. Segons Galera, els participants que sortien d’OT eren considerats “productes de baixa qualitat” i “efímers”. No obstant això, el pas del temps ha canviat aquest punt de vista i quan els participants surten de l’acadèmia molts artistes volen col·laborar amb ells.

“Va ser un shock per a la indústria”

Tot i que en funció de l’edició l’èxit del programa ha estat diferent, el fenomen OT ha canviat radicalment la indústria espanyola de la música. Tinet Rubira, director de GestMusic Endemol recorda que l’aparició del programa va ser un “shock per a la indústria”. També reivindica el "fenomen fan" que es va arribar a crear amb algunes de les gales, on s’arribaven a enregistrar per produir un disc que “es venia com a xurros”.

‘Triunfitos’ que s’han convertit en artistes de renom

Durant aquests vint anys han passat pels escenaris d’OT 181 persones. Entre ells “s’ ha produït una selecció natural dels concursants, ja que el país no pot absorbir cada any a 16 artistes nous” assegura Rubira.

La primera edició del programa és una de les més exitoses i, probablement, la que més cantats ha aportat a la indústria de la música espanyola. Noms com David Bisbal, David Bustamante, Chenoa, Gisela o Rosa López són alguns dels artistes sortits de la primera edició del programa i que encara continuen actius.

Tot i que edicions posteriors també han servit de trampolí per a alguns dels artistes, com Manuel Carrasco, Edurne, Lorena Gómez i Pablo López. No va ser fins a l’any 2017 que després d’aturar-se durant sis anys el programa va tornar amb molta força. Amaia Romero, Aitana, Lola Índigo, Alfred Garcia o Nerea Rodríguez són alguns dels noms dels concursants que han construït exitoses carreres musicals a partir del seu pas pel programa.

'Operación Triumfo' celebrara el seu 20è anivesari

'Operación Triumfo' celebrara el seu 20è anivesari TVE

Última edició d’OT

La darrera edició del programa es va emetre durant el 2020. Va quedar interrompuda durant uns mesos per la pandèmia i mesos després es va reprendre sense públic a les actuacions a causa de les mesures de seguretat. Tot i que no ha tornat des d’aleshores, Tinet Rubira opina que encara li queda molt futur al programa.