Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Maixabel Lasa: "No tindria cap pega en trobar-me amb qui va disparar"

  • L'exdirectora de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes del Terrorisme diu que les trobades amb els presos d'ETA suposen un alleujament
  • Maixabel Lasa: "Prefereixo ser la vídua de Juan Mari Jáuregui que la mare d'un terrorista"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Maixabel Lasa: "No tindria cap pega en trobar-me amb qui va disparar"

L'exdirectora de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes del Terrorisme i viuda de Juan María Jáuregui, Maixabel Lasa, explica que es va reunir amb dos dels tres membres del comando que van assassinar al seu marit, però que encara no s'ha trobat amb l'autor material de l'assassinat: "En algun moment ho he dit, si aquesta persona decideix fer una cosa semblant als altres, de responsabilitzar-se de reconèixer del que va fer, jo no tindria cap pega en ajuntar-me amb ell". La viuda de Juan María Jáuregui diu que aquestes trobades s'han fet en discreció i només es donen a conèixer una vegada han finalitzat.

"Sempre he cregut en les segones oportunitats"

Maixabel Lasa explica que les trobades entre "víctimes i victimitzadors" es van iniciar a petició dels presos d'ETA que van sentir la necessitat de transmetre el reconeixement de sofriment produït: "Jo sempre he cregut en les segones oportunitats, hi té dret tothom". L'exdirectora de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes del Terrorisme afegeix que totes les víctimes són iguals i no entén que una víctima dels GAL no tingui els mateixos drets.

"No és el mateix sortir de la presó sabent que ets un monstre"

La viuda de Juan María Jáuregui diu que les trobades restauratives amb els presos d'ETA li van significar una alleujament perquè qui va matar a Juan Mari s'ha volgut apropar a ella per explicar-li el mal que va fer: "No és el mateix que aquesta persona surti de la presó pensant que va ser un heroi a pensar que va ser un monstre".

"Prefereixo ser vídua que la mare d'un terrorista"

Maixabel Lasa explica que va dir als dos terroristes que preferia ser la vídua de Jauregui que mare d'un terrorista: "Com a mare pensar que el teu fill pot haver fet una cosa tan terrible, matar a una persona, per què?, i també és terrible ser un d'ells, es lleven i se'n van a dormir amb això". Maixabel Lasa recorda com un moment molt dolent haver d'anar durant tres anys amb escorta, "quan vaig aparèixer en paper d'ETA va ser un cop molt dur".