Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

20 anys d'OT: recordem la primera edició amb Nina i Gisela

  • Celebrem els 20 anys de la primera edició d'OT amb la directora de l'acadèmia i la concursant
  • Un nòvio guardaespatlles i ocultació d'informació: Nina i Gisela ens revelen anècdotes i interioritats
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - 20 anys d'OT: recordem la primera edició amb Nina i Gisela

Aquest divendres 22 d'octubre Operación Triunfo estará de celebració: l'exitós programa de RTVE celebra els 20 anys de la primera edició. Per parlar de tot plegat i molt més, Gemma Nierga entrevista al Cafè d'idees a Nina, la primera directora de l'acadèmia, i a Gisela, concursant d'aquella primera edició. Amb les artistes parlem de com van viure aquell èxit i ens expliquen alguna anècdota.

Èxit inesperat

"Qui ens ho havia de dir", exclama la cantant Gisela després de recordar com els informatius de RTVE relataven l'arribada del concurs televisiu Operación Triunfo, que havia d'escollir el representant espanyol per al Festival d'Eurovisió. 20 anys després, al costat de l'artista Nina, fan memòrid de l'inesperat èxit d'aquell OT1.

L'exconcursant reconeix que tenia 20 anys, i li va canviar la vida "totalment". L'exdirectora assegura que no s'esperaven aquell èxit, que va esclatar amb la gran audiència de la Gala 5"Qualsevol projecte és una caixa tancada, no saps què passarà", defensa.

"Autenticitat, veritat, il·lusió, innocència, esforç, exigència"... són alguns dels adjectius que Nina utilitza per definir aquella primera edició "artesanal", en la qual es va descobrir per primera vegada "la cuina dels músics".  "No es podrà repetir mai", afegeix Gisela.

Un nou concepte

"Un cantant no és només una veu",  defensa seguint el fil la Gisela quan la Nina recorda que van apostar per un model en el qual no només es treballava la veu i la tècnica vocal, sinó altres aspectes com l'exercici físic.

En aquest sentit, la cantant reconeix que la Nina va ser "un referent, un puntal i una mestra", també per la filosofia de vida: "No només va ser un programa, va ser una escola real". Tot i celebrar aquests afalacs, Nina remarca que "l'experiència no és transferible": "Tot el que viuríeu en cinc mesos, jo ho havia viscut en 14 anys", recorda a Gisela.

Anècdotes i revelacions

No dura massa mesos, però l'experiència d'Operación Triunfo deixa marcats a tots els implicats. Per això, és habitual que sempre hi hagi anècdotes i intrahistòries, moltes de les quals encara no s'han revelat públicament.

Per exemple, la cantant Gisela revela en l'entrevista que va tenir el seu "moment Whitneu Huston". Explica que després d'aquella etapa va haver d'anar amb guardaespatlles. La complicitat i la proximitat era tal que, fins i tot, se'n va arribar a enamorar. "Vam ser nòvios", confessa.

A més, la cantant també explica com es van assabentar del gran èxit del programa, quan eren dins de l'acadèmia. Diu que la Nina els amagava informació, ja que els diaris que els hi deixaven per no estar desconnectats de l'actualitat estaven retallats. "Al principi faltava un retall petit. Passaven els dies, i faltaven pàgines completes", explica l'artista, mentre l'exdirectora de l'acadèmia reconeix que retallaven la informació en la qual apareixien ells.

D'OT als Oscar

Un dels grans èxits als quals ha arribat Gisela després d'OT1 és la seva participació en la gala dels Premis Oscar, on va cantar un tema de Frozen. "És un regal als 20 anys de lluita i esforç. Una culminació. És molt difícil", reconeix la cantant d'aquell moment únic.