Enlaces accesibilidad
Cas Castor

Els experts declaren que ja van recomanar aturar la injecció de gas abans dels sismes

Per
Els dos acusats asseguts al banc dels acusats en la primera jornada del judici del cas Castor
Els dos acusats asseguts al banc dels acusats en la primera jornada del judici del cas Castor ACN

Aquest dimarts s'ha dut a terme la segona jornada del Judici de la Plataforma Castor a Castelló on han declarat experts de l'Observatori de l'Ebre. Han assegurat que es va alertar de la possible sismicitat induïda que podia produir la injecció de gas, però reconeixen que encara hi ha "incerteses" sobre l'origen dels sismes. Les 11 sessions del judici es prolongaran fins al 15 de novembre.

El que en 2013 era director, Joan Miquel Torta, ha indicat que si bé existia un cert "rebuig" en la població davant la construcció del projecte, era "una acció amb possible repercussió en el medi ambient, però no la causa de la sismicitat" que pogués provocar.

L'exdirector general de Política Energètica i Mines Jaime Suárez ha apuntat que el 24 de setembre de 2013 un dels sismes registrats a l'entorn de Castor va aconseguir una intensitat de 3,6 i l'endemà passat es va prendre la decisió de paralitzar la injecció de gas. Segons ha dit, quan ja no hi havia injecció de gas va augmentar la potència dels sismes i al juny de 2014 es va prorrogar la decisió de paralitzar l'activitat després de comprovar-se que hi havia una relació causa-efecte entre la injecció i els sismes.

Els acusats mantenen la seva versió

Els dos acusats per un delicte contra el medi ambient del ‘cas Castor’ han reiterat la seva declaració davant l'Audiència de Castelló. L'expresident d'Escal UGS, Recaredo del Potro, i l'exconseller delegat, José Luis Martínez Dalmau, han assegurat que les injeccions de gas al magatzem submarí Castor causants de més d'un miler de terratrèmols no van superar les pressions màximes que podia admetre l'estructura.

Un argument que ja van utilitzar en la instrucció i que diversos experts i estudis posteriors han qüestionat. Del Potro i Martínez Dalmau, que s'han desentès de les decisions tècniques diàries, estan sent jutjats per un delicte contra el medi ambient per mantenir les injeccions quan ja sabien que provocaven moviments sísmics. Al respecte, han explicat que van reduir els cabals, pocs dies abans d'acabar, i han minimitzat l'abast dels sismes.

Els dos acusats, juntament amb la mateixa mercantil Escal UGS, han reiterat les seves declaracions anteriors durant la fase d'instrucció. Per una banda han assegurat que no es van sobrepassar les pressions màximes que podia admetre el segell superior del magatzem. Sobre els terratrèmols que van començar a generar a partir del 3 de setembre de 2013 han dit que eren de poca magnitud.

Finalment, han considerat que van acabar reduint el cabal de les injeccions pocs dies abans de finalitzar el cicle en la data prevista, el dia 17 de setembre. Ho han afirmat després de desvincular-se de les decisions del dia a dia del magatzem, una tasca que han atribuït principalment al director tècnic del projecte, Carlos Barat, a qui també se l’incloïa com a investigat, però que va morir per malaltia durant la instrucció.

Segons ha reconegut el mateix del Potro, el "problema principal de la sismicitat són les pressions al subsol". Del Potro ha apuntat sobre l'empresa Escal UGS: "En cap moment vam aconseguir fracturar la roca".

Ha tornat a recordar que l'empresa va efectuar un sondeig l'any 2004 que revelava un comportament del magatzem "millor del que es preveia" i que la subcontractista Geostock va acabar encarregant a l'Institut Francès del Petroli una modelització que determinés la pressió màxima admesa pel segell superior del magatzem. "Si no sobrepassàvem els 49 bars no hi havia risc", ha apuntat, tot afirmant que en el moment de la injecció només es va incrementar entre 7 i 8.

Un dels aspectes principals que intenta dilucidar el judici és, concretament, l'actuació dels dos acusats quan van tenir coneixement de què les injeccions que estaven duent a terme al magatzem submarí generaven sismicitat.