Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

Raül Romeva: "L'independentisme cedeix quan proposa un referèndum"

  • L'exconseller reconeix que, encara que "l'1 d'octubre" fos "necessari" el referèndum no va ser homologat
  • Raül Romeva, creu que la resolució sobre ampliar l'aeroport del Prat no tindrà conseqüències: "El Govern ja ha pres una decisió"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Raül Romeva: "L'independentisme cedeix quan proposa un referèndum"

El vicesecretari general de Prospectiva i Agenda 2030 d'Esquerra i exconseller d'Exteriors, Raül Romeva, assegura que l'independentisme cedeix en la negociació de la taula de diàleg quan proposa un referèndum d'autodeterminació: "En el moment en què proposa un referèndum està cedint, no vol imposar-ho, vol que tothom s'expressi". Romeva ha retret a l'Estat que, al contrari, ni tan sols ha cedit en la repressió i ha demanat que deixi de perseguir la gent.

"L'1O no està reconegut jurídicament"

Amb relació al referèndum de l'1-O del 2017, Romeva diu que va ser un resultat "molt exitós", però reconeix que el referèndum de l'1-O no era homologable. L'exconseller d'Exteriors argumenta que s'havia de donar sortida a la demanda cívica persistent de la ciutadania de Catalunya i es va fer com es podia en aquell moment: "És homologable en la mesura que te'l reconeixen, no està reconegut jurídicament".

A favor d'una taula més àmplia

L'exconseller d'Exteriors ha defensat una taula de diàleg àmplia amb la presència de Junts, de la CUP i "de tothom" perquè, assegura, com més àmplia sigui la representació de la "sensibilitat catalana" més garanties hi haurà de representativitat. Romeva ha dit que la taula de diàleg actual, és una taula de "govern a govern" i nega que s'hagi vetat als representants de Junts per Catalunya: "Hi havia un acord de què la taula havia de ser membres del govern. El president Aragonès té tot el dret del món a decidir els representants".

"La decisió del govern sobre l'aeroport és clara"

Romeva treu importància a la resolució aprovada aquest dijous al Parlament amb els vots de Junts per Catalunya i els Socialistes a favor de recuperar l'acord del 2 d'agost per ampliar l'aeroport del Prat: "És una resolució de dues formacions polítiques, però la decisió del govern és que això, així, no anirà".