Enlaces accesibilidad
Turisme

La indústria turística es recupera lentament de l'impacte de la Covid-19

  • Catalunya salva la temporada d'estiu gràcies al turisme local
  • Els hotelers de Barcelona no esperen estar tots oberts al 100% fins al 2022
  • La demanda de bitllets d'avió ha caigut un 50%

Per
El turisme ha recuperat l'alè aquest estiu a Catalunya

De moure el món a quedar gairebé paralitzat per l'impacte sense precedents de la pandèmia, el turisme ha passat d'aportar un 10% del PIB mundial abans de 2020 a representar-ne la meitat, un 5,5%. Les dades, del Consell Mundial de Viatges i Turisme, preocupen al sector que, malgrat experimentar una recuperació que evoluciona paral·lelament a la immunització de la població contra la Covid-19, estudia oferir altres tipus de fer turisme de cara el futur.

Catalunya, concretament, està sortejant la temporada amb el turisme nacional. Durant l’any 2020, va perdre un 80% dels turistes estrangers i enguany tampoc va en camí de recuperar el volum que rebia el 2019. La Costa Brava, per exemple, una destinació de caràcter internacional, va tenir una ocupació del 90% aquest agost i més de la meitat dels seus visitants van ser locals. També PortAventura confia en el visitant nacional per salvar el 2021. El parc és obert des del maig i no tancarà fins al gener del 2022, però durant el 2020 només va poder obrir 107 dies i va tancar l'any unes pèrdues 43,5 milions d'euros.

Les aerolínies encara trigaran molt a tenir el trànsit aeri de fa dos anys. A Espanya, la setmana més negra per les companyies aèries va ser la del 20 d'abril de 2020. Van haver de cancel·lar un 95% dels vols programats i fins al març d'aquest any no han tornat a fer una activitat normal, però encara marcada per les restriccions a les fronteres de cada país.

La immunitat de grup, l'esperança del turisme

El passaport Covid-19 a Europa ha ajudat a recuperar la confiança dels viatgers. Les dades de vacunació i d'augment de viatgers des que va començar la vacunació a Espanya són un bon exemple. Des que es van començar a inocular les primeres dosis al gener, van començar a arribar els turistes al país, tal com mostra el gràfic que només aporta dades fins a l'agost i a partir de setembre es preveu que el nombre de població vacunada no vaig creixent, però els viatgers es disparin.

Tot i això, les grans companyies han patit un cop sense precedents en la seva història. Segons IATA, les pèrdues de vols comercials superen els 98.000 milions d’euros i la demanda encara no supera el 50%. Recuperar la confiança del viatger és el principal objectiu de les aerolínies i moltes han flexibilitzat la compra de bitllets facilitant els canvis i les cancel·lacions.

La falta de mobilitat internacional ha mantingut tancats gairebé la meitat dels 400 hotels que hi ha a Barcelona. Ara miren amb optimisme els mesos de tardor enfocats als visitants que aniran a la ciutat per negocis i congressos. El sector calcula que abans que acabi l'any, si no hi ha imprevistos, obriran un 25% més i la resta no ho farà fins al 2022.

La indústria del turisme ocupa el 12% dels treballadors a tot el món. Segons l'ONU, la seguretat d'aquest important nínxol laboral depèn de la vacunació de la població, sobretot als països en vies de desenvolupament que depenen d'aquest sector. A Catalunya, aquest estiu, s'han creat 11 mil llocs de treball vinculats a aquesta activitat. La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme Reyes Maroto, ha destacat que fins a aquest setembre hi ha un 30% menys de treballadors en ERTO vinculats al turisme respecte al mateix mes de l'any passat.