Enlaces accesibilidad
Incidents nocturns

20 detinguts i més de 40 ferits en el macrobrotellot de l'Avinguda Maria Cristina

  • Es desconeix si entre els arrestats hi ha algú que va participar als actes vandàlics de la UAB de la setmana passada
  • L'alcaldessa de Barcelona admet que "això ha passat de ser un problema d'incivisme a un problema de vandalisme i ordre públic"
  • S'estan revisant els dispositius policials i es reforçarà la vigilància per evitar venda d'alcohol a partir de les 11 de la nit

Per
Nova nit d'incidents greus a un macrobotellot a Barcelona

Una vintena de persones han estat detingudes la matinada passada arran els aldarulls que s'han produït en el macrobotellot a l'Avinguda Maria Cristina de Barcelona, amb 13 persones ferides per arma blanca. Segons el regidor de Seguretat de l'Ajuntament, Albert Batlle, la celebració ha congregat unes 40.000 persones en el seu moment més àlgid. El Sistema d'Emergències Mèdiques ha fet 43 serveis d'assistència, dels quals tres han estat per lesions greus, 23 per ferides menys greus i 17 per lesions lleus. Batlle defensa que el dispositiu estava ben dimensionat però creu que el que ha passat no es podia evitar. Pensant en la pròxima matinada, el regidor ha fet una crida a la ciutadania perquè no participi en concentracions massives a l’espai públic, i es reforçarà la vigilància per evitar que es vengui alcohol a partir de les 11 de la nit perquè, malgrat estar prohibit per la normativa, hi ha indicis que no s’està complint.

Segona nit de les feste de la Mercè amb incidents, ferits i detinguts | ISABEL DÍAZ

Batlle ha explicat que els problemes van començar cap a dos quarts de tres de la matinada, quan un equip del SEM, protegit per agents de la Guàrdia Urbana, va intentar atendre un ferit per arma blanca. Aleshores es va produir un atac directe tant contra els agents com contra el personal sanitari i es van destrossar dos vehicles no logotipats de la policia local. Els aldarulls van acabar amb el trencament de la façana de la planta baixa del Palau de Congressos, mitja dotzena de motos de lloguer cremades i dos xiprers i diversos contenidors calcinats.

Un abans i un després

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qualifica "d'inacceptable" el macrobotellot i ha volgut deixar clar que els incidents no tenen res a veure amb les festes de la Mercè: “això ha passat de ser un problema d'incivisme a un problema de vandalisme i ordre públic". Colau demana a la conselleria d'Interior que els Mossos liderin un dispositiu preventiu per evitar nous aldarulls a l'avinguda Maria Cristina, i assegura que tant la policia catalana com la Guàrdia Urbana ja estan treballant per decidir "amb criteris tècnics" el dispositiu més efectiu per a les pròximes nits. Els aldarulls de la nit passada coincideixen amb el primer cap de setmana d'obertura autoritzada dels locals de l'oci nocturn després de molts mesos sense poder treballar. Les autoritats confien que això contribueixi a baixar la pressió sobre l'espai públic.

Primer cap de setmana d'obertura de l'oci nocturn amb condicions

A l'espera de la identificació de la vintena de detinguts arran dels aldarulls d'aquesta matinada, vuit per part dels Mossos d'Esquadra i dotze per part de la Guàrdia Urbana, l’Ajuntament diu que no sap si hi ha menors entre els arrestats i si algun d'ells havia participat en els actes vandàlics de la UAB de la setmana passada. En tot cas, des del consistori subratllen que la majoria dels assistents eren gent molt jove i que alguns han llençat ampolles contra els cossos policials.

Fonts del departament de Salut han indicat que tot i que gran part dels aldarulls i les destrosses s'han produït a tocar del punt de vacunació de Fira de Barcelona, aquest lloc segueix en funcionament i que aquest dissabte s’hi treballa amb normalitat.