Enlaces accesibilidad
Què cal saber-ne?

La tardor començarà avui a les 21:21 hores

  • La tardor durarà 89 dies i 20 hores
  • Veurem un eclipsi parcial de Lluna, tres pluges d'estels, sis planetes i tindrem un canvi d’hora

Per

La tardor arriba aquest 22 de setembre a les 21:21 hores i durarà 89 dies i 20 hores. Veurem un eclipsi parcial de Lluna, tres pluges d'estels, sis planetes i tindrem un canvi d¿hora

Aquest dimecres 22 de setembre comença la tardor astronòmica. El moment de l'equinnocci serà a les 21 hores i 21 minuts. Aquest any la tardor durarà 89 dies i 20 hores, i s'acabarà el 21 de desembre coincidint amb el començament de l'hivern.

Al contrari del què es pensa, el dia de l'equinocci no és el què té les mateixes hores de llum que de foscor. Això succeeix uns dies després que entra oficialment la tardor. Aquest any l’equilux va serà el diumenge 26 de setembre: el sol sortirà a les 7 hores i 44 minuts del matí i es pondrà a les 7 hores i 44 minuts del vespre (tindrem 12 hores de llum i 12 hores de foscor).  A la primavera l’equilux en canvi, és produeix uns dies abans de l’entrada a la nova estació.

Quan canviarem l’hora?

Sempre per aquestes dates fem la mateixa pregunta: quan canvia l’hora? Doncs de moment ho continuem fent el darrer cap de setmana d'octubre. Per tant enguany el canvi d’hora serà el diumenge 31 d'octubre. A les tres de la matinada caldrà enderrir els rellotges fins a les dues. Aquella nit dormirem una hora més, i a partir d'aquell dia les tardes s'enfosquiran abans. A les sis de la tarda serà negre nit. Ens encaminem a l'hivern.

Què veurem al cel?

Aquests tres mesos de la tardor, durant les postes de sol es podran veure els planetes VenusJúpiter Saturn. A les sortides de sol d'octubre i novembre serà visible Mercuri, i a partir de novembre, també Mart.

Tardor, també declipsisi d'eclipsis

Després de l'eclipsi parcial de Sol del 10 de juny, aquesta primavera tornarem a gaudir d'un eclipsi. En aquest cas serà un eclipsi parcial de Lluna i tindrà lloc el divendres 19 de novembre. Serà visible a Catalunya, igual que a la resta de la península i d'Europa, Àsia, Amèrica i Austràlia.

El 4 de desembre es produirà un eclipsi total de sol, però no serà visible a Catalunya.  Només es podrà observar des de l'Antàrtida i el sud d'Àfrica.

Tres pluges d'estels

El cel nocturn d'aquest tram final del 2021 ens regalarà fins a tres pluges de meteors. La primera arribarà ben aviat, el 8 d'octubre i serà la pluja de les Dracònides. El 17 de novembre s'assolirà el màxim de la pluja de les Leònides. I la més espectacular i intensa de l'estació arribarà el 14 de desembre, amb les Gemínides.