Enlaces accesibilidad
L'aigua entre els 23 i 25 ºC

L'aigua del mar més calenta al setembre que al juliol. Per què?

Aquests dies l’aigua del mar està a 23 ºC a l'Estartit i 25 a Barcelona, un grau i mig més que al juliol

La capacitat física que té l’aigua és la causa d'aquest retard respecte als dies més càlids de l'any

Per

Temperatura de l'aigua del mar

A moltes poblacions de la costa al setembre s’acaba la temporada de bany. Ara bé, banyar-se ara té premi. I és que si aquests dies aneu a la platja, us trobareu l’aigua del mar més calenta que a principis de l’estiu.

Per exemple, al juliol l’aigua estava a 21,2 ºC a l’Estartit i ara es troba a 23,1 ºC, gairebé 2 graus per sobre l’habitual. Així ho detalla l’observador d’aquest municipi costaner del Baix Empordà, Josep Pascual.

A Barcelona, passa el mateix. Fins i tot a la Costa Central, la temperatura és més alta que a la Costa Brava. Segons l’observador barceloní, Diego Lázaro, ara la trobarem a 25,2 graus, per tant, un grau i mig superior a la que teníem al juliol.

De totes maneres,  la temperatura més alta de tot l’estiu a l’Estartit es va assolir després de la primera calorada de mitjans de juliol.  Llavors la temperatura va fregar els 25 ºC. A Barcelona, en canvi, quan més va escalfar-se va ser durant la segona setmana d’agost, superant els 26ºC i coincidint amb la històrica onada de calor d’aquest estiu.

Per què tenim l’aigua més calenta al setembre que al juliol?

La capacitat física que té l’aigua en retenir energia n’és la causa.  Durant la primavera, amb un augment de les hores de sol, l’aigua es va escalfant lentament. A l’estiu és quan la insolació ajuda més a fer pujar la temperatura superficial del mar. I quan arriba la tardor, al setembre, li costa refredar-se i ho fa també molt lentament. De fet, durant aquesta època de l’any, encara que tinguem menys radiació solar i la temperatura ambiental comenci a baixar, la temperatura de l’aigua té la capacitat de retenir calor fins avançada la tardor. A partir de llavors sí que es refreda de forma més dràstica.

Així doncs, si no ve cap fredorada, fins a mitjans d’octubre podrem trobar una aigua del mar amb una temperatura força agradable per banyar-se.