Enlaces accesibilidad
PIMES

L'Ajuntament de Barcelona destinarà 6 milions d'euros a comprar naus en desús al Besòs

  • El consistori vol atreure projectes d'economia circular i sostenible per millorar la competitivitat de pimes de l'entorn
  • Als polígons s'ubiquen 739 empreses. El 53% són micropimes, el 38% petites empreses i el 9% mitjana i gran empresa
  • L'entorn dels polígons del Besòs genera més de 10.000 llocs de treball

Per
L'Ajuntament de Barcelona destinarà 6 milions d'euros a comprar naus en desús al Besòs

L'Ajuntament de Barcelona destinarà 6 milions d'euros a la compra de naus industrials en desús al Besòs. Així ho ha anunciat aquest dimarts el primer tinent d'alcaldia d'Economia, Jaume Collboni, que ha explicat que la iniciativa vol atreure operadors privats amb projectes d'economia circular i sostenible per millorar la competitivitat de les pimes de l'entorn del Besòs. Es prioritzaran les naus més properes a la Mercedes, ben conservades i amb una superfície superior als 2.000 metres quadrats. Segons Collboni, calculen que amb el pressupost que hi destinaran podran adquirir un, dos o tres espais que siguin "el més grans possible". La previsió de l'ajuntament és adquirir les naus el primer semestre del 2022.

La iniciativa, proposada pel grup municipal d'ERC i inclosa a l'acord de pressupost 2021, s'emmarca dins de l'estratègia de futur per als polígons del Besòs.

Procés de compra

Les naus que s'adquireixin en el procés de compra municipal hauran de complir amb requisits de superfície i activitat. En concret, hauran de tenir una superfície mínima de 1.500 metres quadrats i màxima de 5.000 i es donarà més puntuació a aquelles que superin els 2.000 metres quadrats. A més, es prioritzaran els espais que estiguin en millor estat de conservació i és essencial que siguin espais en planta baixa accessibles directament des del carrer. El consistori estima que hi ha unes 51 naus buides.

Un cop es faci efectiva l'adquisició, seran naus de propietat municipal i en el moment que s'obri el procés de selecció dels operadors privats que s'hi instal·lin es determinarà si serà en règim de cessió d'ús o de lloguer, per exemple. Els operadors hauran d'estar vinculats a la indústria del 4.0 i la indústria circular, és a dir, a una industria "sostenible i digitalitzada".

L'exemple d'altres ciutats

L'Ajuntament de Barcelona aposta així per la col·laboració publicoprivada per al desenvolupament econòmic d'àrees urbanes seguint el model de projectes similars a Nova York o París o una iniciativa recent de l'Ajuntament de Bilbao.

Radiografia industrial

Actualment als polígons del marge dret del Besòs s'ubiquen 739 empreses. Més de la meitat (53%) són micropimes, el 38% són petites empreses i el 9% mitjana i gran empresa. De l'ecosistema empresarial, el 39% de les empreses són d'activitat industrial, el 34% correspon al comerç a l'engròs i el 27% correspon a altres activitats com la construcció, el transport i l'emmagatzematge.

L'entorn dels polígons del Besòs genera més de 10.000 llocs de treball, d'acord amb dades municipals, i l'Ajuntament vol que s'incrementin.