Enlaces accesibilidad
Proves de Selectivitat

Uns 5.000 estudiants afronten les PAU de setembre

  • Els professors pregunten personalment a cada alumne en quina de les tres llengües oficials vol fer les proves
  • Els resultat es podran consultar a partir del dia 20 telemàticament
  • Enguany hi ha un miler més de matriculats que l’any passat

Per
La selectivitat de setembre s'enceta marcada pel TSJC

Segon dia de les proves de selectivitat de setembre per a més de 5.000 alumnes catalans que encaren amb la novetat que podien escollir les proves en un dels tres idiomes oficials, segons va imposar una interlocutòria del TSJC. Segons la Generalitat durant el primer dia d'exàmens només el 4% va triar una llengua diferent del català. Les proves s'han reprès a les 9 amb l'examen de llengua catalana i llengua estrangera.

Enguany hi ha prop d’un miler més de matriculats que l’any passat per l'increment demogràfic. S'hi mantindran les mateixes mesures contra la covid-19 que es van aplicar a la primera convocatòria del juny.

Exàmens en les 3 llengües

A diferència de fa ara tres mesos, però, en aquesta ocasió el Tribunal Superior de Justícia obliga a la Generalitat a repartir els exàmens en les 3 llengües oficials - català, castellà i aranès - i prohibeix que s'identifiquin els alumnes que els facin en castellà.

En el cas del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, Miquel Berga, president d'un dels tribunals, ha explicat que els professors preguntaran a cada estudiant quin examen vol per tal de "reforçar els drets lingüístics i personals" de cada persona. Al juny només un 5% dels alumnes va escollir una llengua diferent al català.

El TSJC prohibeix als tribunals de la selectivitat que anotin "nom i cognoms" dels estudiants en funció de l'idioma que triïn o que els "exigeixin qualsevol acte de manifestació a l'aula" sobre aquest tema i els insta a lliurar els enunciats "sense que la resta d'alumnes hagin de conèixer com exerceix el seu dret l'examinat, és a dir, l'exercici de la seva llibertat d'opció".

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha lamentat la decisió, però a la vegada diu que es tracta d'una victòria perquè no s'obliga a fer exàmens bilingues.

Un miler més de matriculats

Un total de 5.121 alumnes s'han matriculat per a sotmetre's a les PAU de la convocatòria extraordinària de setembre, que duraran fins dijous. Són un miler més que l’any passat. Segons la Secretaria de Recerca i Universitats, la meitat dels matriculats, 2.582, es presenta a la fase general de les proves i a algun dels exàmens de la fase específica.

Els de Llengua i Literatura Castellana han estat els primers exàmens que han fet els estudiants en aquesta segona convocatòria de la selectivitat.

Una estudiant abans de començar les proves de Selectivitat al Campus de la UPF

Una estudiant abans de començar les proves de Selectivitat al Campus de la UPF

Del total de matriculats, 1.786 són alumnes de batxillerat i 753 de cicles formatius de grau superior, i, d'ells, un 75% són estudiants que es presenten per primera vegada a les PAU i un 25% repeteixen la prova per a millorar nota.

Els estudiants podran consultar el resultat dels seus exàmens a partir del pròxim dia 20 telemàticament i en el mateix moment descarregar-se el document personal acreditatiu de les seves qualificacions.