Enlaces accesibilidad
Funció pública

El Consell de Ministres aprova una oferta pública d'ocupació de 30.445 places, la més gran de la història

  • Més de 9.500 places de l’Administració General de l’Estat es reserven per a promoció interna
  • Els sindicats la consideren insuficient per combatre l’envelliment de les plantilles
  • El govern vol construir una Administració “més professionalitzada”

Por
El govern espanyol vol modernitzar i professionalitzar l'Administració

El govern espanyol aprova una oferta pública d'ocupació de 30.445 places, la més gran de la història. El pla contempla 9.509 places de promoció interna, mentre que la resta seria d'accés lliure. La convocatòria inclou llocs per als cossos i forces de seguretat de l'estat. S'han previst 23.941 places noves amb l'objectiu de construir una Administració "més professionalitzada", segons han apuntat fonts del ministeri de Funció Pública. Aquesta convocatòria serà especialment intensiva en àrees relacionades amb la ciència, la tecnologia, les enginyeries i les matemàtiques.

L'oferta contempla 9.509 places de promoció interna i la resta seran d'accés lliure

L'oferta contempla 9.509 places de promoció interna i la resta seran d'accés lliure

Oferta històrica

Es tracta de l'oferta pública per a l'Administració General de l'Estat més elevada, si no es tenen en compte processos extraordinaris. En concret, creix un 8,5% en comparació amb el 2020, any en què l'oferta d'empleats públics va ser de 28.055 places, una xifra molt similar a la del 2019, quan l'estat va obrir 28.156 llocs de treball públics nous. Segons dades del ministeri de Funció Pública, el sector públic de l'estat compta amb 514.514 treballadors.

Oposició dels sindicats

Els sindicats consideren que aquesta oferta és insuficient per combatre l'envelliment de les plantilles i per cobrir les necessitats d'organisme "essencials" com la Seguretat Social, l'Agència Tributària o el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Des del sindicat CSIF, s'ha criticat que en els últims 10 anys s'han perdut aproximadament 50.000 llocs de treball públics i demana al govern "que aparqui la propaganda i dissenyi una oferta d'ocupació pública a anys vista amb objectius concrets". La UGT i CC.OO. també han criticar la falta d'informació i negociació del govern.

Per la seva banda, la vicepresidenta segona del govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha defensat que aquesta oferta suposa seguir recuperant i restaurant tot allò públic "davant les retallades del PP" i ha subratllat el paper jugat pels treballadors públics durant la pandèmia.