Enlaces accesibilidad
Cinquena onada

El TSJC autoritza el toc de queda a 161 muncipis

Per
El TSJC considera que el toc de queda no suspèn drets fonamentals

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat el decret del Govern per aplicar un toc de queda nocturn a 161 municipis catalans. El Govern ja ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat el decret llei que contempla la restricció de la mobilitat nocturna de la 1 a les 6 hores de la matinada i estarà en vigor fins al 23 de juny.. El Tribunal conclou que és una mesura que pretén "protegir valors i drets tan sentits" com la vida i la salut.

El Govern publica al DOG el decret del toc de queda

No és una suspensió de drets fonamentals

La Sala del Contenciós diu en la seva interlocutòria que el toc de queda nocturn té un caràcter delimitat i gairebé quirúrgic, ja que s'adequa als nivells de transmissió i positivitat reals en cada moment per cada municipi i amb indicadors objectius.

Afegeix que la mesura persegueix el distanciament social, la limitació de contactes i activitats grupals i que no es pot dubtar que la seva finalitat es troba en la regulació d'emergències sanitàries i el control dels contagis per protegir drets tan importants com la vida, la integritat física i la salut de les persones.

Els magistrats adverteixen que --tot i que en un principi aquest toc de queda s'allargarà fins al 23 de juliol-- la realitat de contagis actuals fa preveure que aquesta mesura es podria allargar dues o 3 setmanes més.

El Govern planteja el toc de queda nocturn per frenar la interacció social

El Govern planteja el toc de queda nocturn per frenar la interacció social ACN

Mesura difícil però necessària

El president de la Generalitat, Pere Aragonès ha avançat que la mesura entrarà en vigor aquesta mateixa nit. A través de les xarxes ha reconegut que "és una mesura difícil, però necessària per frenar els contagis, per protegir vides i el sistema sanitari".

Aragonès va anunciar dimecres que el Govern havia aprovat decretar el toc de queda en aquests municipis de més de 5.000 habitants i amb una incidència acumulada de la pandèmia superior a 400 contagis per cada 100.000 habitants, i dijous va demanar l'aval judicial necessari per poder-lo aplicar.

La Fiscalia també defensa la mesura davant el TSJC

La Fiscalia Superior de Catalunya havia traslladat aquest divendres al TSJC que no s'oposa al toc de queda de la 1 a les 6 hores a 161 municipis que la Generalitat ha sol·licitat al tribunal que avali com una mesura per fer front a la covid-19.

El president Pere Aragonès, havia advertit a Figures que recorreria al Tribunal Suprem en cas que el TSJC no autoritzés la mesura. També ha avançat que "durarà setmanes".

Un cop rebut aquest informe favorable de la Fiscalia, els magistrats han deliberat l'aval del toc de queda, que entrarà en vigor quan es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat (Dogc), segurament aquest mateix cap de setmana

Proporcionada i necessària

En l'informe, la fiscal no s'oposa a la mesura perquè la veu proporcionada, ben argumentada i necessària per l'estat de la pandèmia. En aquest sentit destaca que es tracta d'una mesura que inclou "excepcions importants i tan sols per a aquells municipis que, segons els indicadors, es troben" en alt risc i tenen més població.

Així, recorda que el decret del Govern pendent d'aval judicial conté restriccions "de caràcter delimitat, ja que s’adeqüen als nivells de transmissió i positivitat reals en cada moment per a cada municipi amb indicadors objectius", i que s'hauran de revisar al cap d'una setmana.

El text esmenta la decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSCV), que aquesta mateixa setmana ha aprovat aplicar un toc de queda per municipis.

Aragonès avança que durarà setmanes

El Govern va enviar dijous al TSJC el decret amb el qual vol aplicar el toc de queda i per al qual necessita un aval judicial perquè suposa restringir drets fonamentals.

El mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’havia mostrat confiat a Figueres que el tribunal “validarà” la mesura i ha advertit que el “sorprendria” que no fos així.

Les mesures plantejades pel Govern "tindran impacte" en els contagis, ha dit el president català, que ha aventurat que duraran "setmanes".

Així i tot, Aragonès ha advertit que "fins que no hi hagi una protecció a nivell global" no es podrà "respirar tranquil".