Enlaces accesibilidad
8-J: Dia Mundial dels Oceans

L'oceà: vida i mitjà de subsistència

  • Almenys 8 milions de tones de plàstics s'aboquen cada any als oceans, darrerament també de mascaretes i guants
  • L'oceà és l'origen de la vida, clau en el relleu, està interconnectat amb les persones i influeix en el temps i clima

Per

8 de juny: Dia Mundial dels Oceans

Cada 8 de juny se celebra el Dia Mundial dels Oceans. Una commemoració impulsada per les Nacions Unides des de 1992. El lema d'enguany és: "L'oceà: vida i mitjans de subsistència".  D'aquesta manera es vol aconseguir l'Objectiu del Desenvolupament Sostenible, una de les metes de l'Agenda 2030: conservar i utilitzar de manera sostenible els mars, els oceans i els recursos marins, davant la gran amenaça del canvi climàtic. Cal tenir en compte, que els oceans són productors d'aliments, energia, aigua, minerals i, per això, cal preservar-los.

8 milions de tones de plàstics cada any als oceans

Almenys vuit milions de tones de plàstic acaben als nostres oceans cada any i representen el 80% de la brossa marina visible en aigües superficials. La Xina, Indonèsia i els Estats Units són els països que més plàstic al mar aboquen. Al Mediterrani s'aboquen entre un 20 i 50% de totes les partícules de microplàstics del món, i pel fet de ser un mar tancat, molts dels residus queden estancats durant molt de temps. En els últims mesos, la mala gestió que se'n fa de les mascaretes i guants ha agreujat aquest problema.

L'oceà, origen de la vida

Els oceans ocupen 2/3 parts de la Terra. Són grans pulmons, ja que subministren la major part de l'oxigen que respirem. De fet, són l'origen de la vida i fan que la Terra sigui habitable, pel fet que fa milions d'anys, les primeres formes de vida a l'oceà van servir per convertir el diòxid de carboni de l'atmosfera en oxigen. Actualment, l'oceà absorbeix més del 23% de les emissions de CO2 i el 90% de l'excés de calor provocat per les activitats humanes.  Precisament amb l'escalfament global s'està reduint la capacitat que tenen els oceans en produir oxigen.

L'oceà, clau en el relleu de la Terra

Les zones costaneres sempre estan en evolució. L'aigua de l'oceà les erosiona amb el transport de sediments i dóna forma als continents. Moltes de les roques sedimentàries que veiem a la Terra estan formades per formes de vida que van viure i morir a l'oceà fa milions d'anys.

L'oceà, un gran desconegut

A tot d'això, l'oceà està inexplorat. Tot i els avanços tecnològics que existeixen per estudiar l'oceà - vaixells, satèl·lits, submarins-, més del 80% de l'oceà no està cartografiat ni s'ha observat.

L'oceà, diversitat i interconnexió amb els humans

A més, compta amb una gran diversitat de vida i ecosistemes, i nosaltres, les persones estem estretament interconnectats amb els oceans,  ja que aquests condicionen i molt en el nostre clima i generen treball i riquesa.

Els oceans i els humans estan interconnectats

L'oceà, gran influència amb el temps i el clima

L'oceà té una influència molt significativa en el temps i el clima, ja que absorbeix, emmagatzema i mou calor, carboni i aigua per tot el planeta. Malauradament, l'escalfament global està fent canviar l'oceà. En aquest sentit, està augmentant la seva temperatura, també està pujant el nivell del mar i cada cop és més àcid.

Llibres que us ajudaran a entendre els oceans