Enlaces accesibilidad
Desmarcats

Gemma Mengual: "Em van demanar que entrenés el Pau, ens vam engrescar i vam formar el duo"

  • Gemma Mengual i Pau Ribes són la primera parella espanyola de natació artística
  • Entrevista al Desmarcats, amb Marc Martín | La 2 i Ràdio 4

Per

Desmarcats - Gemma Mengual i Pau Ribes, duet mixt natació artística

Gemma Mengual i Pau Ribes són història de la natació artística. L'any 2015 van formar la primera parella espanyola en un campionat. I va ser en un Mundial, a Kazan; el primer torneig a acceptar la modalitat mixta. La medallista olímpica es va llençar a l'aigua de nou per competir al costat del Pau, a qui va començar a entrenar per preparar-lo pel Mundial. Finalment, tots dos van tornar a competir i de la millor manera: junts i fent història.

De l'entrenament a la competició

Pau Ribes volia tornar a competir després de retirar-se. I ho volia fer al Mundial de Kazan. La seva entrenadora va ser la Gemma Mengual i, sense saber-ho, va acabar sent la seva parella dins l'aigua: "em van demanar que l'entrenés per veure si era possible que arribés en forma al Mundial. El vaig començar a entrenar, ens vam engrescar tots dos i li vaig dir de fer el duo", confessa la medallista olímpica.

La tornada a la competició

Així és com tots dos van tornar a competir. I ho van fer en un campionat del món. Després que la Federació Internacional de Natació acceptés la modalitat mixta, sabien que podrien fer història en ser la primera parella espanyola de natació artística: "Sentia la pressió i la responsabilitat d'un moment històric. Jo havia deixat de competir, per a mi era tornar a llençar-me a l'aigua i acompanyant al Pau", assegura Mengual.

Objectiu: fer història

Al Mundial de Kazan 2015 "la intenció era fer un bon paper, sense pressió i fer història", afirma el Pau. Tot i que la seva participació no només consistia en això, sinó en fer un pas endavant en la visibilització d'una modalitat mixta: "Feia molts anys que s'estava lluitant perquè aquesta modalitat fos oficial en un campionat important i era la primera vegada que s'aconseguia. El repte és que sigui olímpica la modalitat mixta", es reafirma la nedadora.

L'esport no té gènere

Pau Ribes, nedador des de ben petit, es va aficionar a la natació artística quan tenia 7 anys. Ell es considera tot un pioner d'aquesta disciplina. Com a tal, reivindica la igualtat esportiva: "Qualsevol persona independentment del seu gènere ha de poder practicar el seu esport". La presència d'homes en la natació artística ha estat, des de sempre, molt baixa. Tot i això, Ribes assegura que ara: "El moment actual és bo. Cada vegada es dóna més a conèixer a Espanya i hi ha bastant nivell", confessa el nedador. Gemma, recolzant l'opinió del seu company, assegura que cada vegada n'hi ha més nens que volen fer natació artística.