Enlaces accesibilidad
La COVID i la qualitat de l'aire

La contaminació baixa un 70% en dos mesos tancats a casa

  • L'any 2020 vam tenir la millor qualitat de l'aire dels últims 20 anys.
  • Un any després del confinament, els nivells de contaminació han tornat a pujar.

Per

La COVID i la qualitat de l'aire

2020, l'any amb la millor qualitat de l'aire del segle XXI

Segons l'Organització Mundial de la Salut l’any 2020 vam respirar l’aire amb la millor qualitat dels darrers 20 anys. L’aturada que vam haver de fer durant dos mesos i la poca mobilitat posterior n’és la principal causa.

La contaminació baixa la primera setmana tancats a casa i arriba al 70% en dos mesos

En només una setmana tancats a casa, les elevades concentracions de diòxid de nitrogen, que teníem la setmana abans del confinament, van disminuir considerablement. I en dos mesos de confinament, la reducció de la contaminació encara va ser més notable. En zones urbanes, les partícules contaminants de diòxid de nitrogen van reduir-se un 61%, fins i tot, en algunes poblacions va arribar al 70%. En les zones rurals, la disminució va ser d’un 45%. Pel que fa a les partícules PM10, també es van reduir entre un 25 i 28%.

Europa també va notar els efectes del confinament

Aquesta reducció de la contaminació atmosfèrica es va notar també a escala europea. Tal com mostra el mapa de l'Agència Europea de l'Espai, el març del 2019 predominen els colors vermellosos que indiquen altes concentracions de diòxid de nitrogen i coindideixen amb les grans ciutats i zones urbanes. En canvi, el març del 2020 les concentracions es van reduir notablement, i els colors vermellosos van desapareixer. Hem après alguna cosa de tot el què ens ha passat? Doncs sembla que no, ja que aquest mes de març els nivells de contaminació tornen a ser molt elevats a bona part d’Europa.