Enlaces accesibilidad

Elisenda Paluzie: "L' entrada de la CUP donaria molta més força al Govern"

  • La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana exigeix al nou govern un compromís clar per assolir la independència
  • Critica JxCat i ERC per les seves estratègies independentistes durant l'anterior legislatura
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Elisenda Paluzie: "L'entrada de la CUP donaria molta més força al Govern"

Elisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), defensa l'entrada de la CUP dins el govern o que tinguin un paper destacat al Parlament, sigui a la Mesa o a la Presidència. Creu que la seva presència reforçaria un govern independentista i confirma que la seva fórmula preferida seria una coalició entre ERC, JxCat i la CUP. Admet igualment que el seu programa té alguns punts que entrarien en contradicció amb la gestió del dia a dia, com la nacionalització massiva o suspendre el pagament del deute de la Generalitat.

La legislatura de la independència

La presidenta de l'ANC demana la formació d'un govern que tingui la independència com a principal objectiu. Insisteix que amb més del 50% dels vots és clara "la legitimitat" d'una estratègia conjunta independentista. Reivindica obrir un front internacional, preparar estructures de recaptació pròpies i no descarta un futur escenari on es torni a votar, en aquest cas una DUI.

ERC: fins quan hem d'esperar?

Elisenda Paluzie dubta de l'estratègia d'ERC, que aposta per negociar amb l'Estat l'amnistia i un referèndum d'autodeterminació acordat. Pregunta fins quan s'ha d'esperar per aconseguir aquestes fites si l'actitud de l'Estat no ha canviat malgrat els resultats de les darreres eleccions. Creu que s'ha d'assumir que aquesta via no té futur per fer efectiva la independència.

JxCat: "el que diuen no és el que fan"

La presidenta de l'ANC també té retrets per JxCat: "es comprometen amb el seu programa a fer camí per la independència però la realitat és que suspenen estrepitosament perquè no han fet res". Critica que hi hagi retòrica molt independentista propera a la que planteja l'ANC que després no té aplicació real.

Mossos: possible vulneració de drets fonamentals

Elisenda Paluzie afirma que algunes actuacions policials podrien estar vulnerant drets fonamentals, i cal analitzar situacions puntuals. Admet que no s'ha de generalitzar, però en aquests operatius creu que "ja fa temps que passen coses que no haurien de passar", com els projectils de foam que han provocat la pèrdua d'un ull a una manifestant.

Reconeix la derrota del candidat de l'ANC a PIMEC

La presidenta de l'ANC ha reconegut la derrota de Pere Barrios a les eleccions a PIMEC, la patronal de la petita i mitjana empresa. El candidat d'Eines PIMEC, que tenia l'aval de l'ANC, ha perdut contra Antonio Cañete, actual secretari general de l'associació empresarial. Paluzie ha plantejat que hi ha hagut irregularitats que es deuen a la poca tradició democràtica de la patronal catalana.