Enlaces accesibilidad
Cas Hasél

L'Ajuntament de Barcelona exigeix al Govern explicacions sobre la gestió de les protestes

  • El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha demanat la reunió immediata de la Junta Local de Seguretat
  • Cs denuncia a Sàmper per presumpta prevaricació per "no protegir" els Mossos
  • Els comuns proposaran en el Parlament eliminar els projectils de foam

Per
Entrevista al responsable de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle

Batlle es posa del costat dels cossos policials i la gent que ha patit els actes vandàlics

El tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha demanat aquest dilluns tornar a la "serenitat” davant els reiterats actes vandàlics de les darreres sis nits a la ciutat per les protestes contra l’empresonament del raper Pablo Hasél. En una entrevista a L’informatiu de TVE a Catalunya ha mostrat la seva solidaritat d’una banda amb els ciutadans i els comerciants i hotelers que han patit els “actes de pillatge” d’aquestes darreres nits. També s’ha posat del costat dels cossos policials per la seva actuació davant dels aldarulls. Batlle rebutja, però, revisar el model policial, tot i que considera que sempre es poden fer ajustos.

Aquest dilluns el responsable de seguretat de la capital catalana ha reclamat revisar el model educatiu per saber quina formació han rebut els joves que participen en les protestes: "D'on surten? Què fan? Com han estat formats i educats?", una qüestió que creu que interpel·la tota la societat.

Sis nits de disturbis per Hasel: 109 detinguts i més de 100 ferits

Els Mossos d'Esquadra i les policies locals han detingut a 109 persones en aquestes sis nits de disturbis. El balanç és de més d'un centenar de ferits, entre ells 91 agents de la policia catalana, cap de gravetat, i una manifestant que va perdre un ull. Tots els detinguts que fins ara han passat a disposició judicial han quedat en llibertat, tret d’un que ha ingressat a la presó preventiva.

A Barcelona, dels 75 detinguts, 24 son menors d’edat, i fins i tot un té només 13 anys i dos 14. A més, pràcticament la meitat tenen menys de 25 anys i una tercera part acumulen 165 antecedents per desordres públics i delictes contra el patrimoni, com furts i robatoris.

Collboni demana convocar la Junta Local de Seguretat

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha demanat la convocatòria immediata de la Junta Local de Seguretat perquè el Govern expliqui quines decisions prendrà perquè "la ciutat no hagi de patir el vandalisme d'una minoria radical".

"Els barcelonins i barcelonines ens hem sentit abandonats pel Govern de Catalunya", ha assegurat Collboni en una entrevista en TVE en la qual ha anunciat que l'Ajuntament de Barcelona demanarà explicacions sobre "la prioritat que li ha donat el Govern a la gestió d'aquesta crisi".

El primer tinent d'alcalde de Barcelona ha denunciat que en els sis dies de disturbis per l'empresonament del raper Pablo Hasel "les incompareixençes del Govern han clamat al cel" i ha reclamat als responsables polítics de la seguretat que "facin el seu treball".

Cs denuncia a Sàmper per presumpta prevaricació per "no protegir" els Mossos

El candidat de Cs a la presidència de la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha registrat aquest dilluns una denúncia davant Fiscalia contra el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, per presumpta prevaricació per "no protegir" els Mossos d'Esquadra davant els altercats.

En declaracions als periodistes al costat de la líder de Cs a l'Ajuntament de Barcelona, Luz Guilarte, ha justificat que presenten aquesta denúncia per la decisió d'Interior de "no personar-se en els procedimients oberts contra els responsables d'atacar als Mossos i renunciar a acusar-los per atemptat". Carrizosa creu que Junts i ERC "no estan fent res contra els violents perquè busquen el suport de la CUP per a governar", i ha retret al ministre d'Interior, Fernando Grande Marlaska, mirar cap a un altre costat perquè el vicepresident del Govern, Pablo Iglesias, dóna suport a les protestes.

PSC demana que Aragonès expliqui en el Parlament la seva actitud davant els disturbis

La vice-primera secretària del PSC, Eva Granados, ha anunciat que el seu partit sol·licitarà la compareixença del vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, en el Parlament perquè expliqui la seva "incompareixença" davant els disturbis dels últims dies a Catalunya. "Tothom es pregunta on està Pere Aragonès aquests dies. Portem moltes nits en les quals els nostres carrers estan incendiats i en què s'estan vandalizando botigues (...) i el que clama al cel és la incompareixença del senyor Aragonès", ha criticat.

Els comuns proposaran en el Parlament eliminar els projectils de foam dels Mossos

El diputat en el Congrés i portaveu de ECP, Joan Mena, ha anunciat que els comuns tornaran a portar al Parlament la proposta d'eliminar els projectils de foam en el cos dels Mossos d'Esquadra, després de les actuacions policials d'aquests dies en les protestes contra l'empresonament del raper Pablo Hasel.

Els comuns rebutgen qualsevol tipus de conducta violenta en les manifestacions per part dels assistents, i considera que la violència "no és una manera de defensar la llibertat d'expressió". Ara bé han advertit també que no els han agradat "algunes de les actuacions policials d'aquests dies", en referència a l'actuació dels Mossos --una manifestant ha perdut un ull--, i creu que moltes d'elles no estan emparades sota cap protocol policial.