Enlaces accesibilidad

Urnes al Camp Nou i Montilla com a president de taula: les anècdotes d'una jornada electoral atípica

Per
Colegios electorales en lugares atípicos para garantizar la seguridad

Aquesta jornada electoral a Catalunya es recordarà com la més atípica de les celebrades fins ara a causa de la pandèmia de coronavirus, la qual cosa ha provocat l'increment de les mesures sanitàries però també circumstàncies inèdites i algunes anècdotes curioses.

Una les imatges més cridaneres s'ha produït amb la ubicació d'urnes en espais poc habituals, com a places de toros, camps de futbol o esglésies, buscant major amplitud per a garantir la seguretat de votants i membres de les taules i evitar aglomeracions.

El Camp Nou, l'estadi del FC Barcelona, ha estat un d'aquests recintes utilitzats com a col·legi electoral, la qual cosa ha ofert la paradoxa que alguns seguidors madridistes hagin hagut de votar a casa de 'l'etern enemic'.

"A mi em fa il·lusió venir a votar aquí, però acabo de parlar amb un que és del Reial Madrid que no li feia tanta", ha comentat a Efe un dels electors. "Tinc un gendre que si ha de venir aquí a votar no ve", ha assenyalat una dona a TVE.

Alguna cosa semblant ha succeït a les esglésies habilitades per a la votació, on alguns ateus i agnòstics han hagut d'entrar en el temple per a exercir el seu dret, com a l'església de Santa Bàrbara de Súria. O amb els antitaurins que hagin hagut de votar en la plaça de toros de Tarragona, encara que molts dels electors han lloat "l'espaiós" del recinte.

També s'han situat urnes en mercats municipals, teatres, pavellons poliesportius i hotels. En total hi ha 83 nous punts de votació respecte a les eleccions de 2017.

Las elecciones en Cataluña 2021, en imágenes

anterior siguiente
23 Fotos 1 / 23 ver a toda pantalla
  • Miembros de las mesas electorales se visten con los equipos de protección

    Miembros de las mesas electorales se visten con los equipos de protección

    Los miembros de una mesa electoral se visten con los Equipos de Protección Individual (EPI) durante el periodo asignado a los positivos en coronavirus y sus contactos estrechos para votar. Elecciones catalanas en directo.

  • Colas en los colegios electorales de Cataluña

    Colas en los colegios electorales de Cataluña

    Un hombre hace cola sentado en uno de los colegios electorales del Mercat de Sant Antoni de Barcelona. Especial: elecciones catalanas 2021

Montilla: "Som molts suplents exercint avui de titulars"

Altra de les sorpreses de la jornada se l'han emportat els votants del col·legi Les Escoles Sant Just Desvern (Barcelona), en veure a l'expresident de la Generalitat José Montilla presidint una de les meses electorals.

Montilla, de 65 anys, havia rebut la notificació que era suplent, però ha hagut d'assumir les funcions al no presentar-se el president de taula. "Som molts suplents els que avui estem exercint de titulars", ha afirmat Montilla a TVE.

La mateixa resignació d'altres ciutadans que han hagut d'assumir aquesta tasca davant les nombroses absències i s'han convertit en imprescindibles. "No s'ha presentat la persona que estava de titular i m'ha tocat", assenyala un jove.

En total, les juntes electorals han admès més de 22.000 de les 34.000 al·legacions que s'han presentat per a formar part de les taules, encara que finalment s'han pogut conformar el 100% d'aquestes.

Los suplentes, imprescindibles para el desarrollo de la jornada electoral

Llargues cues, pluja inesperada i Batman al col·legi electoral

Les mesures de seguretat en els col·legis han alentit la votació i han provocat llargues cues a les portes, una circumstància que ha resultat especialment molesta a causa de la pluja que de manera inesperada ha fet acte de presència.  A això s'ha unit la impossibilitat de situar paraigüers en els centres electorals, a causa dels diferents recorreguts d'entrada i sortida.

Alguns votants no han volgut deixar passar l'ocasió de celebrar a la seva manera el carnestoltes, a pesar que la festa no s'ha pogut dur a terme per la pandèmia. Així, a l'escola Ramón y Cajal de Terrassa (Barcelona) s'ha pogut veure a un elector vestit de Batman mentre que a Solsona (Lleida) un grup de veïns ha acudit amb les tradicionals bates de carnestoltes.

Més cridaner ha estat un president de taula d'un col·legi de Tarragona que ha aparegut vestit de pallasso, però no per a celebrar el carnestoltes sinó perquè en la seva opinió tot el que envolta a aquests comicis "és un circ".

Ser miembros de una mesa electoral: del miedo a la resignación

Sabotatge de dos repetidors i protesta de Femen contra Vox

Anècdotes a part, a penes hi ha hagut que destacar incidents. El més greu han estat els actes vandàlics que s'han produït en el centre emissor de Rocacorba (Girona) i en el centre repetidor de Cubélls (Lleida), hores abans de l'obertura dels col·legis electorals, i que han afectat les emissions d'RTVE, els serveis de les quals ja estan restablerts.

RTVE ha condemnat aquests sabotatges que "han intentat comprometre les telecomunicacions en plena jornada electoral" a Catalunya.

També cal assenyalar la protesta que han dut a terme cinc activistes de Femen durant l'arribada del candidat de Vox, Ignacio Garriga, al seu col·legi electoral a Barcelona.

Les dones han exhibit pancartes amb el lema "No és patriotisme, és feixisme" i el lema "Feixistes fora de les urnes", escrit amb tinta negra en el tors nu. El president de Vox, Santiago Abascal, ha condemnat la protesta i ha assegurat que durant tota campanya "s'han permès i encoratjant delictes electorals" contra el seu partit.