Enlaces accesibilidad
Diari de campanya

Els candidats ja pensen en com governaran després del 14-F

  • El candidat d'ERC situa els comuns i JxCat al mateix nivell com a "socis preferents"
  • Junts es compromet a reactivar la DUI amb només una majoria d'escons
  • El PDeCAT reclama a Borràs respecte al cos dels Mossos d'Esquadra

Per
Els debats, els cordons sanitaris i els governs sanitaris protagonitzen la campanya

A només cinc dies per les eleccions els candidats comencen a pensar ja en el dia després del 14-F. Els cap de llista d'ERC i el PSC es mostren convençuts de la seva victòria i d'assolir prou suports per a poder arribar a la presidència, si cal en un Govern en minoria. Una posició a la qual se suma fins i tot JxCat que ha decidit accelerar la DUI. Ara diu que en tindrà prou amb una majoria d'escons per reactivar-la. Precisament, aquest dimarts hem sentit el president del PP, Pablo Casado, reconèixer que no li van agradar les escenes de les càrregues de l'1-O. Cs continua posant la lluita contra la corrupció per davant de qualsevol pacte i el PDeCAT surt en defensa dels Mossos, farts que la formació de Borràs posi el cos constantment en qüestió.

La gestió econòmica, els cordons sanitaris i el vot útil centren la recta final de la campanya

Pere Aragonès deixa clar que JxCat no és el "soci propritari" i el situa al nivell dels comuns

Esquerra Republicana no contempla cap altra opció que la seva victòria per governar. El candidat dels republicans, Pere Aragonès, manté que ho vol fer del costat de Junts, la CUP, el PDeCAT i els comuns. En una entrevista al Cafè d’Idees de Ràdio 4 i La2 ha deixat clar que JxCat no és el "soci prioritari" de cara a la propera legislatura sinó que ho són tots els partits sobiranistes i fins i tot passant pels comuns. Ha insistit, en aquest sentit que són els únics capaços d’aglutinar-los a tots. Enfront, adverteix, la victòria del 14-F, només es discuteix amb el presidenciable del PSC, Salvador Illa. Una vegada més, Aragonès ha criticat que el candidat socialista no hagi negat que acceptaria els vots de Vox en una investidura per evitar que arribés a la Generalitat un president d'ERC. "Es decideix entre aquestes dues opcions", ha avisat.

Entrevistat per Gemma Nierga, Aragonès, ha assegurat, d’altra banda que el comitè de campanya del PSC ha rebutjat celebrar un cara a cara entre el republicà i Salvador Illa. El dirigent republicà ha apuntat que el socialista té "por" que l'efecte Illa "es desinfli en un debat" i ha criticat que no vulgui "confrontar" els projectes.

Illa (PSC): “Em presentaré a la investidura i la guanyaré”

El candidat del PSC a les eleccions del 14-F, Salvador Illa, afronta la recta final de la campanya amb l’eufòria qui es mostra convençut no només de la victòria sinó també d'acabar aconseguint la majoria suficient per ser investit president. Aquest dimarts en una entrevista a TVE ha assegurat que creu que “hi haurà una majoria del canvi el 14 de febrer que serà imparable”. Assegura que “els catalans volem tornar a ser el que sempre hem sigut i deixar aquests 10 anys de fracàs col·lectiu”. Amb aquesta base és amb la que es declara segur d’assolir la presidència: “Em presentaré a la investidura i la guanyaré”. “Crec que guanyaré les eleccions perquè hi ha una voluntat de canvi important a Catalunya”, ha afegit.

La número 2 del PSOE, Adriana Lastra s’ha sumat aquest dimarts a la campanya del candidat del PSC. Lastra ha acusat al Govern de desatendre la igualtat de drets entre homes i dones, i creu que Catalunya es mereix que l'agenda feminista torni a "marcar camí".

JxCat es compromet a reactivar la DUI encara que l'independentisme només tingui majoria d'escons però no de vots

La candidata de JxCat, Laura Borràs, s'ha compromès ara a reactivar la DUI encara que l'independentisme només tingui majoria d'escons, però no de vots. Borràs assegura que amb una majoria només d'escons al Parlament (68), Junts "també es compromet" a reactivar la declaració d'independència del 2017. La presidenciable ha explicat, d'altra banda, que la seva idea, en cas de victòria el 14-F, és convidar al Govern als altres partits independentistes, encara que ha apuntat que "millor en solitari que desunit", perquè no es poden repetir "errors del passat".

La candidata de Junts ha anunciat, d’altra banda, un pla d’obertura segura, com a primera mesura. “Proposem una taula de crisi econòmica que salvi el 50% de les pèrdues dels sectors que han hagut de tancar”, ha explicat fent referència a àmbits com el turisme, la restauració, el petit i mitjà comerç, la cultura o l’esport. JxCat també s'ha compromès a desplegar la Llei de Drets i Oportunitats de la Infància, aprovada pel Parlament el 2010. Borràs ha anunciat que aspira a gestionar el departament d'Acció Social per construir una Catalunya "inclusiva i cohesionada" i millorar l'atenció de la infància més vulnerable i garantir-ne el dret a l’alimentació i al lleure.

El PDeCAT retreu a Junts que "frivolitzi" amb el cos dels Mossos

El número 3 de la llista del PDeCAT a les eleccions catalanes i alcalde d'Igualada (Barcelona), Marc Castells, ha retret aquest dimarts a Junts que "frivolitzin amb el cos dels Mossos d'Esquadra en un moment de crisi econòmica i social i de gran percepció d'inseguretat". Considera “inadmissible" la falta de suport que pateix el cos. "Lamentem que alguns partits qüestionin injustificadament i de manera sistemàtica les actuacions dels Mossos. Fins al punt que volen eliminar la protecció jurídica del cos. Som la garantia que això no passarà", ha afegit.

Castells ha criticat que l'actual Govern hagi "invisibilitzat" el cos i magnificat les males actuacions puntuals i esporàdiques, en comptes de mostrar orgull per la feina que fan dia a dia els Mossos a pobles i ciutats.

Cs exigeix al PSC que Núria Marín deixi els seus càrrecs si vol pactar un Govern

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, adverteix que no pactaran un Govern amb el PSC sense l'exigència que l'alcaldessa de L'Hospitalet del Llobregat, Núria Marín, imputada per malversació de fons, deixi els seus càrrecs. Des de Lleida, Arrimadas ha recordat que "és l'exigència de sempre". Arrimadas s'ha compromès, d'altra banda, a impulsar un pla de transparència si arriben a la Generalitat per garantir la netedat del procés de vacunació contra el coronavirus a Catalunya. La formació taronja vol implementar un protocol "per saber exactament on van les vacunes i que qui se salti la cua per vacunar-se sigui immediatament apartat".

De la seva banda, el candidat de la formació, Carlos Carrizosa, no descarta acceptar els vots de Vox per formar "un govern de canvi a Catalunya", malgrat que hi ha molts aspectes i idees que els "allunyen"."Per mi Vox fa declaracions racistes. Segurament molts dels seus dirigents són homòfobs, els seus plantejaments estan allunyats de les qüestions LGTBI. Neguen que hi hagi violència de gènere", ha dit a Rac 1.

Casado (PP) exigeix a Sánchez que cessament a Iglesias "per dir que hi ha presos polítics"

El president del PP, Pablo Casado, ha tornat a acompanyar aquest dimarts al presidenciable popular, Alejandro Fernández. En un acte a Tarragona ha exigit el cessament del vicepresident segon i líder de Podemos, Pablo Iglesias, per haver afirmat en una entrevista que a Espanya no hi ha una situació de plena normalitat democràtica. De la mateixa manera també ha exigit el cessament de la presidenta del PSC, de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Núria Marín, per estar investigada: "Si Sánchez vol donar receptes d'exemplaritat, que avui mateix cessin a Núria Marín per a tenir una mica de credibilitat i deixar d'emmetzinar la campanya catalana".

En una entrevista radiofònica, Casado, també ha admès que "va decidir" personalment no comparèixer davant els mitjans l'1 d'octubre del 2017 com a portaveu del partit perquè estava en desacord amb el mètode que el Govern central va fer servir per impedir el referèndum. "El que es veia a la televisió era una cosa que, al meu parer, s'hauria d'haver evitat", ha afirmat Casado a Rac1.

La CUP carrega contra Colau per repintar el mural en suport de Pablo Hasel

El número dos de la CUP per al 14-F, Carles Riera, ha criticat amb duresa l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després que l'Ajuntament hagi repintat un mural en el barri de Poble Sec en suport del raper Pablo Hasel, que ha d'ingressar a la presó aquesta setmana. "L'ombra d'Albert Batlle no ha trigat res a reprimir una vegada més la llibertat d'expressió. Això són coses que passen quan els comuns apuntalen al PSC, com per exemple a l'Ajuntament de Barcelona", ha dit Riera.

Després que operaris del servei de neteja municipal esborressin ahir el mural, l'Ajuntament de Barcelona ha demanat disculpes públicament i ha obert una investigació. La formació ha presentat, d'altra banda, la seva proposta per desenvolupar un Pla Integral contra el racisme, que també inclou mesures contra la discriminació en l’accés a l’habitatge i el mercat laboral.

Els comuns volen que el 15% de l'habitatge a Catalunya sigui públic i social el 2030

En Comú Podem proposa que el parc d'habitatge públic i social representi el 15% de l'habitatge a Catalunya. Els comuns es fixen com a termini màxim el 2030 perquè aquest percentatge es doni en tots els municipis catalans. En un acte sectorial el número 2 de la llista, Joan Carles Gallego, ha defensat un Pacte Nacional per l'Habitatge per acordar polítiques i estratègies que garanteixin el dret a un habitatge digne i se'n pugui fer el seguiment. Gallego ha acusat ERC i JxCat de no tenir polítiques d'habitatge i ha assegurat que "ni hi són ni se'ls espera".

De la seva banda, laa ministra d'Igualtat, Irene Montero, s’ha posicionat aquest dimarts a favor que els líders independentistes presos puguin "ser escollits" com a candidats en les eleccions del 14F. En declaracions a Nació Digital, Montero ha destacat que des d'Unidas Podemos defensen que els presos del procés han de poder exercir els seus "drets polítics" més enllà de participar en actes de campanya.

Abascal (Vox) assegura que aconseguiran els escons "més valuosos i meritoris"

El president de Vox, Santiago Abascal, ha assegurat en un míting a Figueres que el 14-F ha aconseguiran "els escons més valuosos, més meritoris i obtinguts amb més dificultat de la que hagi pogut tenir cap partit polític". Abascal ho ha definit de “gesta històrica" i confia que la seva representació en el Parlament servirà “per a reconstruir el futur de Catalunya”. El líder de la formació també ha lamentat que se'ls acusi d'incitar a l'odi i ha recordat que els altres partits "celebren actes amb total tranquil·litat, sense que cap militant de Vox vagi a impedir als altres l'exercici de la seva llibertat".

Vox ha denunciat, precisament, al vicepresident de la Generalitat i candidat d'ERC, Pere Aragonès, davant la Junta Electoral Provincial de Barcelona per "encoratjar a la violència" contra Vox. Ho ha explicat el candidat republicà a l'entrevista del Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La2 en la que ha criticat que la formació d'ultradreta hagi presentat aquesta denúncia acusant-lo "falsament d'incitar a la violència".