Enlaces accesibilidad
14-F

Borràs encén ERC per dir que Junqueras va ser condemnat per corrupció

  • Esquerra reclama una rectificació i recorda que va ser inhabilitat per l’1-0
  • Ila (PSC) proposa la millora del finançament i els republicans prioritzen els fons europeus
  • Carrizosa (Cs) descarta un Govern amb Vox, però assegura que "no faran cordons sanitaris"

Per
JxCat provoca l'enuig d'ERC i la distància del PDeCAT i la CUP

L’acusació de la candidata de Junts, Laura Borràs, contra el líder republicà, Oriol Junqueras, dient que està condemnat “per corrupció ha provocat un fort malestar dins les files republicanes amb petició de rectificació inclosa. Mentrestant, el cas “Borràs” continua esquitxant l’atenció de les caravanes de campanya. El candidat socialista, Salvador Illa, s'ha sumat aquest dimecres a la petició perquè la presidenciable de Junts doni explicacions sobre la seva imputació. La mateixa cap de la llista de JxCat s'ha defensat al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La2 reclamant a Dolors Sabater que també es plantegi renunciar a la llista de la CUP per haver estat imputada per prevaricació a Badalona. La urgència d'un nou model de finançament confronta les visions de PSC i ERC. Des dels Comuns comencen a aixecar la veu d'alarma sobre un possible bloqueig d'investidura i que s'hagin de repetir els comicis. Ciutadans assegura, de moment, que tot i que renega del discurs de Vox no renunciarà als seus vots serveixen per frenar el procés.

Les propostes de Salut entren en campanya

Borràs s'enfronta a ERC per dir que Junqueras va ser condemnat per corrupció

La candidata de JxCat a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, s'ha enfrontat aquest dimecres a ERC en afirmar en una entrevista a El País que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, compleix pena de presó després d'haver estat "condemnat per corrupció". La secretària general d'ERC, Marta Rovira, fugida a Suïssa, ha demanat a Borràs una rectificació advertint que la condemna de Junqueras és política per l'1-O i no “per corrupció”.

En un míting a Terrassa, poc després, el president del Parlament i número 3 per Barcelona, Roger Torrent, també replicava a la candidata de Junts advertint que els republicans no tenen condemnats per corrupció, sinó per "haver defensat la democràcia".

Aquest mateix dimarts, Junqueras ja va al·ludir a la situació en la qual es troba Borràs, investigada pel Tribunal Suprem per l'adjudicació presumptament irregular de contractes a un amic quan dirigia la Institució de les Lletres Catalans, abans de fer el salt a la política. Junqueras va dir que si Borràs milités en ERC, hauria hagut de renunciar a ser candidata a la presidència de la Generalitat.

La candidata de JxCat també interpel·la Sabater per haver estat imputada

La candidata de JxCat, Laura Borràs, s'ha mostrat decebuda amb la CUP, després que la seva aspirant Dolors Sabater qüestionés el suport dels cupaires a la seva investidura per estar investigada per presumpta corrupció. En una entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La2 Borràs, ha anat encara més lluny i ha preguntat a la cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, si deixarà de ser-ho en haver declarat com a acusada de prevaricació. La presidenciable de Junts ha reconegut, de fet, que li "dol" la posició dels anticapitalistes, tot i que després van rectificar. Per altra banda, Borràs ha dit ara que l'objectiu de JxCat si l'independentisme supera el 50% de vots el 14-F no es tracta d'activar o declarar la república, sinó d'estar "en disposició de defensar-la quan es faci".

Sabater justifica ser candidata malgrat la seva imputació perquè "no és un tema de corrupció"

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, no ha trigat a contestar Borràs. Ha justificat presentar-se a les eleccions del 14-F malgrat la seva imputació per prevaricació argumentant que "no és un tema de corrupció". Sabater té una causa oberta per una suspensió de llicències urbanístiques quan era alcaldessa de Badalona. Recordem que la CUP proposa en el seu programa electoral "no permetre que processats o investigats per corrupció puguin presentar-se a les llistes electorals". D'altra banda ha preferit deixar per a després del 14-F decidir si investiria a Borràs.

De la seva banda, el número 2 de la CUP, Carles Riera, ha demanat "unitat al moviment independentista" i "en especial a JxCat", malgrat reconèixer no compartir el seu programa electoral. Riera, que ha xifrat en un 80% els catalans que defensen un referèndum d’autodeterminació, ha reclamat avançar en la lluita compartida per teixir noves aliances que reforcin l’estratègia independentista.

Illa creu que Borràs ha de donar explicacions sobre la seva imputació

El presidenciable socialista, Salvador Illa, creu que la candidata de JxC, Laura Borràs, haurà de donar explicacions sobre la seva situació judicial, ja que està investigada pel Tribunal Suprem per un presumpte de cas de prevaricació, malversació, frau i falsedat documental quan era directora de l’Institut de les Lletres Catalanes. “No tot són conxorxes. No hi ha conxorxes”, ha valorat Illa, en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press.

D'altra banda, Illa ha coincidit, en un acte telemàtic, amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a reclamar un "finançament autonòmic just" perquè "les generadores de riquesa no es vegin perjudicades". El candidat socialista diu estar disposat a liderar una reforma del model actual amb més recursos per Catalunya tot i que descarta el model basc, que ahir proposava el PDCAT. En la seva intervenció Illa també s’ha compromès a convocar la taula de diàleg un cop es constitueixi el Govern: "Em sembla bé que es refermi la voluntat de reunir la taula de diàleg", tot i que ha advertit que "no hi cabrà el dret a l'autodeterminació".

Aragonès (ERC) replica que la prioritat són els fons europeus i no reformar el finançament

El candidat d'ERC a la Presidència, Pere Aragonès, replicava al candidat del PSC, Salvador Illa, que la prioritat ara és aconseguir el màxim de recursos per a Catalunya provinents dels fons europeus i no una reforma del model de finançament, que veu "inviable". Aragonès ha afegit que el més important ara és la reactivació econòmica després de la pandèmia i "no un model de finançament que sempre que s'ha negociat des de Catalunya ha portat molt de temps, discussions i resultats escassos".

Aragonès, s'ha compromès, d’altra banda, a que la pròxima legislatura l'educació d'entre 0 i 3 anys sigui gratuïta. En un acte de campanya sobre feminisme, que ha comptat amb la participació de Carme Forcadell i Dolors Bassa, ha sostingut que aquesta mesura permetrà que uns 100.000 nens puguin accedir a una escolarització "universal i gratuïta" perquè les guarderies tinguin la màxima accessibilitat possible.

El PDeCAT defensa l'escola concertada com "un dels punts" per condicionar una investidura de Borràs o Aragonès

El PDeCAT manté la seva defensa de l'escola concertada. La candidata del partit demòcrata, Àngels Chacón, ha defensat un sistema educatiu basat en una escola pública de qualitat i una aposta per l'escola concertada. "Les càrregues econòmiques no poden ser una limitació quan els pares i mares hagin de decidir on porten els fills"´. A més ho considera com "un dels punts" per condicionar una investidura de la candidata de JxCat a les eleccions, Laura Borràs, o del cap de llista d'ERC, Pere Aragonès. Per Chacón el model d'educació català "està en perill" i ha proposat finançament per als nens de zero a tres anys.

Albiach (comuns) no entendria repetir eleccions si hi ha "una alternativa" al Govern actual

La candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, aixeca la veu d'alarma davant la possibilitat que es repetissin les eleccions "havent-hi una alternativa a la fórmula Junts i ERC, que ells mateixos reconeixen que no funciona". La candidata dels comuns ha explicat que ells no parlen de tripartit, perquè prefereix esperar a veure els resultats, però ha descartat la proposta d'ERC de fer un front ampli: "És tapar el fracàs incloent en el Govern a la CUP, els comuns i el PDeCat". En aquest sentit ha demanat “aprendre la lliçó de Badalona” per evitar que es repeteixi “la incapacitat” de les forces progressistes d’arribar a un acord.

La candidata d’ECP també ha anunciat a Badalona un escut social català amb una renda covid, un pla d'igualtat a les escoles, habitatge digne i garantir el que anomena dret a l'existència.

Carrizosa (Cs) descarta un Govern amb Vox, però assegura que "no faran cordons sanitaris"

El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, no farà cordons sanitaris al Parlament i no rebutjarà el suport de Vox si li és necessari per ser investit. Això sí, Carrizosa ha tancat la porta a governar amb la ultradreta, assegurant que el seu partit renega del discurs dels polítics de Vox: "El seu discurs racista l'abominem i ens fa fàstic". En una roda de premsa organitzada per l'ACN, Carrizosa ha assegurat que un Govern amb Vox "no està en absolut en les intencions" de Cs i que no el volen; i ha recalcat que la formació taronja està en contra de tot discurs que sigui racista, classista o xenòfob, en les seves paraules. De totes maneres ha advertit que no farà "cordons sanitaris en el Parlament a ningú" i que respectaran el que decideixin els electors el 14-F i que, a partir d'aquí, actuaran des de la Cambra catalana.

El PP compara l'independentisme amb els populisme antieuropeus: "Són una llosa perquè Europa avanci"

El Partit Popular Europeu (PPE) ha donat suport aquest dimecres a la candidatura del PPC al 14-F, avisant que l'independentisme és una forma de populisme que també amenaça Europa. La portaveu popular al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, assegura que aquests moviments polítics són "un llast i una llosa que no permet que Europa avanci". En aquest sentit, Montserrat afirma que el procés d'independència català s'ha acabat convertint en un "procés de decadència", amb la fugida d'empreses i la pèrdua de llocs de treball.

El PP tambe carrega contra VOX. El veu com un nou soci del PSC després de facilitar el decret de repartiment de fons Europeus amb la seva abstenció. El secretari general del PP europeu, Antonio López Istúriz, alerta que VOX pot ser la nova crossa dels socialistes també a Catalunya.

Vox es proposa entrar en les institucions per a acabar amb el seu "segrest"

El candidat de Vox, Ignacio Garriga, s’ha traslladat a Castelldefels, del costat de la diputada del partit en el Congrés Macarena Olona. Garriga es proposa entrar en les institucions per a "acabar" amb "el seu segrest" per part de la "màfia separatista". El candidat ha acusat els partits independentistes de "malversar" durant anys els fons públics per al procés i per a "finançar als seus palmeros i als seus cadells". El candidat de Vox també ha acusat PP i Cs de "vendre" els catalans al separatisme i a l’esquerra, i que ells s’encarregaran de “donar una batalla constant”.