Enlaces accesibilidad

Iceta fa el salt a Madrid com a ministre de Política Territorial

  • Substituirà a Carolina Darias, que assumeix la cartera de Sanitat després de la marxa de Salvador Illa per a presentar-se al 14F
  • En paraules de Sánchez, Iceta és "un home d'acord" i "concòrdia" que ajudarà a afrontar alguns dels desafiaments d'Espanya

Per
El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, ha comunicat al rei Felip VI el nomenament dels dos nous ministres del seu executiu

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, serà el nou ministre de Política Territorial i Funció Pública en substitució de Carolina Darias, que assumirà la cartera de Sanitat després de la dimissió de Salvador Illa per a presentar-se a les eleccions catalanes. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha informat aquest dimarts d'aquests canvis en una declaració des del Palau de la Moncloa després d'haver-li comunicat al rei la que es converteix en la primera modificació del seu Executiu de coalició.

Miquel Iceta, serà el nou ministre de Política Territorial i Funció Pública en substitució de Carolina Darias

Miquel Iceta, serà el nou ministre de Política Territorial i Funció Pública en substitució de Carolina Darias

En paraules de Sánchez, Iceta és "un estudiós de la política" i "una persona d'idees" capaç de "construir consensos" en un estat autonòmic en el qual la cogobernanza "ha arribat per a quedar-se". "És un home d'acord i també de concòrdia. Des de les seves noves responsabilitats ajudarà a afrontar alguns dels desafiaments que el país té per davant", ha assegurat el president. Iceta prometrà el càrrec aquest dimecres davant el rei Felip VI a La Zarzuela i està previst que rebi la cartera de mans de Darias el mateix dimecres al migdia.

Salt a la política nacional

A finals de desembre, després de conèixer-se que el ministre de Sanitat seria candidat a la Generalitat, Iceta va afirmar que Sánchez li havia ofert "col·laborar" en la política nacional, davant el que va posar la seva disponibilitat i capacitats a la disposició del cap de l'Executiu per al que fos necessari. Sánchez no havia revelat les seves intencions, i la seva vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va manifestar que la sortida de Illa provocaria "algun ajust puntual" i va donar a entendre que no seria molt més, encara que recalcant en tot moment que aquesta era una prerrogativa del cap de l'Executiu.

Els reptes d'Iceta en Política Territorial

L'arribada d'Iceta al Ministeri de Política Territorial i Funció Pública pot entendre's com un al·licient al diàleg que el Govern de Pedro Sánchez vol impulsar amb el nou Executiu de la Generalitat catalana que sorgeixi després de les eleccions del 14 de febrer. A més, el nou ministre haurà de treballar amb altres desafiaments com el traspàs de les transferències a les diferents Comunitats Autònomes, la relació amb els governs regionals i locals o amb la posada en marxa d'una nova Llei de Funció Pública.

Pel que fa a Política Territorial, Iceta seguirà el deixant marcat per l'anterior titular i apostarà per aquest diàleg amb les comunitats autònomes i, especialment, amb Catalunya, regió des d'on ha desenvolupat pràcticament tota la seva carrera política. Així, Iceta podria ser un dels promotors d'una nova reunió de la taula de diàleg entre el Govern central i la Generalitat de Catalunya, que porta sense reunir-se des d'el mes de febrer passat a causa de la situació sanitària del coronavirus. En aquesta última taula, Carolina Darias, va ser una de les participants de la reunió.