Enlaces accesibilidad
Judici 17-A

La cèl·lula gihadista volia atemptar contra la Sagrada Família, el Camp Nou i la Torre Eiffel el 20-A

  • Un dels atemptats estava previst durant la disputa del partit Barça-Betis al Camp Nou
  • La Fiscalia demana penes de 41 i 36 anys de presó per Houli i Oukabir, respectivament, i 8 per Ben Iazza
  • Els informes pericials acrediten que l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, va morir a l'explosió d'Alcanar

Per
La cèl·lula terrorista dels atemptats del 17A volia atacar la Sagrada Família, el Nou Camp i la Torre Eiffel el 20A

Els fiscals del judici del 17-A han afirmat en el seu informe final que els acusats de formar part de la cèl·lula gihadista que va fer els atemptats a les Rambles i Cambrils, també preparava atacs contra la Sagrada Família, el Camp Nou i la Torre Eiffel, amb tres furgonetes carregades d'explosius.

En el judici que s'ha reprès avui a l'Audiència Nacional, els fiscals Ana Noe i Miguel ángel Carballo han demanat 41 i 36 anys de presó pels pressumptes membres de la cèl·lula Mohamed Houli i Driss Oukabir, respectivament, i vuit pel suposat col·laborador Said Ben Iazza.

Els acusats no van participar en els atacs

Els representants del Ministeri Públic han aclarit que els acusen de participar en els preparatius de la cèl·lula per a cometre accions terroristes, però no d'intervenir concretament en els atemptats de Les Rambles i del passeig marítim de Cambrils, que van causar 16 morts i 140 ferits. Tanmateix, han considerat que han de ser condemnats a les esmentades penes per la seva pertinença i col·laboració amb la cèl·lula que va cometre els atemptats terroristes més greus a Espanya des dels perpetrats a Madrid l'11 de març de 2004.

Els fiscals han relatat que l'explosió del 16 d'agost de 2017 a la casa d'Alcanar, on la cèl·lula preparava els artefactes pels atemptats, va portar els terroristes a improvisar un canvi de plans i a cometre els atacs de Les Rambles, amb un atropellament massiu amb una furgoneta, i el de Cambrils, amb ganivets i una destral.

Els acusats al judici del 17-A, Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza

Els acusats al judici del 17-A, Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza cropper

Informes d'ADN

Els fiscals també han afegit que els informes pericials de les restes dels cadàvers trobats en aquella explosió han acreditat que un d'ells era l'imam de Ripoll, que va formar la cèl·lula, Abdelbaki Es Satty. La fiscalia ha destacat que l'ADN de les restes d'un dels cadàvers va ser comparat al Marroc amb els familiars d'Es Satty. L'acusat Mohamed Houli va resultar ferit en aquella explosió.

Aquesta informació contrasta amb la tesi de l'acusació que considera que Es Satty no va morir a la casa d'Alcanar ja que els pèrits del Marroc que van elaborar l'informe d'ADN no han comparegut en el judici. Tanmateix, els fiscals han dit que es va trobar a la casa d'Alcanar una nota reivindicativa dels atemptats manuscrita pressumptament per Es Satty.