Enlaces accesibilidad
Cafè d'Idees

Roger Torrent veu l'ombra del PSC darrere la impugnació de l'ajornament del 14F

  • El president del Parlament de Catalunya defensa un futur govern ampli, independentista i d'esquerres
  • Admet que s'haurà de redefinir el dia a dia dins el Govern fins la possible nova data electoral
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga | La 2 i Ràdio 4

Per
Roger Torrent veu l'ombra del PSC darrere la impugnació de l'ajornament del 14F

Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya, veu una clara relació entre la negativa del PSC a ajornar les eleccions catalanes el 30 de maig i l'aparició de recursos legals contra la nova data. Defineix com "paradoxal" que el ministre Illa demani reduïr la mobilitat i que a la vegada el PSC defensi mobilitzar cinc milions de catalans d'aquí a un mes. Considera que els criteris són partidistes i electoralistes.

L'ajornament electoral, fruit d'un ampli consens

El president del Parlament defensa la solidesa jurídica de l'ajornament de les eleccions catalanes fins el proper mes de maig. Explica que hi ha un ampli consens polític, excepte pel PSC, legal i sanitari. Defensa que el operatiu per dur-les a terme el 14 de febrer era eficient però que la idoneïtat no era la més favorable. Davant els recursos presentats i la possible decisió del TSJC d'anular la nova data proposada, afirma que hauria de ser una resolució extremadament argumentada per justificar-ho.

La nova relació amb JxCat fins el 30 de maig

Roger Torrent reconeix que fins la futura nova data electoral els dos socis de govern hauran de seure i gestionar les relacions dins la Generalitat. Parla de "moltes reunions" durant aquests mesos perfilant el dia a dia monopolitzat per la lluita contra la pandèmia. Sobre la diferent estratègia que tenen JxCat i ERC, demana que les propostes d'unilateralitat "s'aterrin i es facin concretes", i es pregunta què ha canviat entre l'any 2017 i el 2021 per tornar a declarar la independència.

Esquerres i independència, els futurs eixos del nou govern

El president del Parlament de Catalunya demana construir un futur govern ampli, amb dos eixos fonamentals: esquerra ideològica i la independència com a objectiu. Insistiex en què ERC és qui millor representa aquests eixos, fruit d'un procés intern de reflexió on han exposat els encerts i les errades comeses els darrers anys. Descarta el PSC com a soci de govern i inclou JxCat com aliat imprescindible.

Pablo Iglesias: de les paraules als fets

Roger Torrent dona suport i descriu com honestes les declaracions del vicepresident del Govern espanyol, Pablo Iglesias, on definia Carles Puigdemont com "exiliat". Demana que no es quedi només en paraules i que es tradueixi en fets per defugir la lògica de declaracions i contradeclaracions que "avorreixen a la ciutadania".