Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

Juan Carlos Campo: "La suspensión de las elecciones no está contemplada en la ley electoral"

  • El ministre de Justícia creu que l'indult als presos catalans no arribaria abans de les eleccions catalanes, encara que s'ajornin
  • Juan Carlos Campo assegura que la renovació del CGPJ està acordada amb el PP i només cal fer-la pública
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga | La 2 i Ràdio 4

Per
Juan Carlos Campo: "La suspensión de las elecciones no está contemplada en la ley electoral"

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha advertit de la possibilitat de l'ajornament de les eleccions catalanes el 14 de febrer. Ha recordat que la suspensió de les eleccions "no està contemplada a la llei electoral" i ha alertat de possibles impugnacions. "La resposta ha de ser absolutament proporcionada a la situació", ja que és una qüestió "molt delicada" que afecta "la vertebració de la democràcia", ha dit Campo.

El ministre de Justícia s'ha alineat amb les posicions del PSC i s'ha mostrat a favor de respectar la data prevista. Ajornar-les, ha dit, seria "greu" per la democràcia. Per això, ha demanat "responsabilitat" als partits.

L'indult als presos del procés pot ser total o parcial i pot incloure condicions

Sobre la tramitació de l'indult als presos del 'procés', el ministre de Justícia ha dit que està seguint els tràmits ordinaris, que poden durar entre 10 i 12 mesos. El Tribunal Suprem ha de demanar informes i donar una resposta al govern. Juan Carlos Campo ha recordat que l'indult és personal i que la resposta del Suprem pot avalar un indult total, parcial o condicionat.

Preguntat per si amb un ajornament electoral es podrien resoldre els indults abans de la nova data dels comicis, Campo ho ha vist "francament difícil. No crec que es puguin ajornar tant", ha dit Campo, a qui s'ha plantejat la possibilitat que els líders independentistes empresonats puguin participar en les eleccions ajornades. Campo ha dit que encara cal que el Tribunal Suprem es pronunciï i ha negat que l'alt tribunal estigui retardant la decisió.

"La monarquia està fent un esforç de transparència"

El ministre de Justícia ha defensat la negativa de la Mesa del Congrés a aprovar una investigació parlamentària a la Corona. Ha argumentat que el Congrés és un òrgan de "control al govern i no pas a la monarquia". Juan Carlos Campo ha mostrat preocupació per les informacions de corrupció de la monarquia si bé ha desmarcat la Corona de "l'actuació d'una persona en concret". Pel ministre, "la Casa Reial, amb Felip VI al capdavant, està fent un "esforç important de transparència".

Renovació del CGPJ: "L'acord està fet, només cal fer-lo públic"

El responsable del ministeri de Justícia ha assegurat que la renovació del Consell General del Poder Judicial està acordada amb el Partit Popular i només falta fer-la pública. Juan Carlos Campo no ha volgut opinar sobre la voluntat del PP de fer-ho públic després de les eleccions catalanes, com apunten algunes informacions periodístiques: "Se han rebasado los plazos de una manera grosera. El acuerdo esta hecho, sólo falta hacerlo público. Las razones las tendran que explicar ellos".