Enlaces accesibilidad

Per setmana santa, bo i tancats a casa, teatre en català

  • Confinats pel coronavirus, els continguts de televisió ens poden donar un respir, sobretot si els podem triar
  • La tradició d'anar al teatre és impossible enguany i per això us recomanem gaudir de l'arxiu de TVE Catalunya

Es conserven obres de les més importants de la nostra literatura des del 1975 fins vint anys més tard

Por
Teatre en català, per pasar la quarentena a casa

Anar al teatre és una de les tradicions de la Setmana Santa. Enguany però, el confinament a casa no permet ni sortides ni processons ni les representacions tan genuïnes com la Passió.

Des de l'arxiu de TVE Catalunya posem al vostre abast elfons de teatre que de moment hem recuperat. Una feina que sembla no acabar mai però en la que estem implicats.

De moment, comptem amb totes les obres de teatre emeses al programa Lletres catalanes, que es va estrenar el 1974. I algunes d'anteriors.

Malauradament, en aquells anys no es conservaven totes les produccions de televisió com ara. Hi havia vegades que la representació es fèia un cop davant les càmeres, en retransmissió en directe per televisió, arribava a les llars i ni s'havia enregistrat. Potser no es tornava a fer mai més aquesta representació.

Per exemple, el dia 27 d'octubre de 1964 es va emetre el primer espai en català a televisió. i es va triar una obra de teatre, La ferida lluminosa de Josep M. de Sagarra. Però no s'en guarda la representació sencera.

Des de llavors, Miramar va ser una autèntica escola de dramàtics adaptats o escrits per a la televisió i tambe un modus de vida i un respir per als actors i per al públic que s'estimava les lletres catalanes.

Els professionals que s'hi van formar són els grans noms de la història de la televisió en la nostra llengua i dels escenaris d'arreu de país. Quan TVE Catalunya es desplaçà a Sant Cugat del Vallès el 1983, la producció d'obres de teatre minvà. Ja s'oferia una altre tipus de programació, molt més àmplia.

En obrir l'enllaç, trobareu un cercador per nom de l'obra o bé per any. Gaudiu-ne!

https://www.rtve.es/alacarta/videos/teatre-a-larxiu/