Enlaces accesibilidad

Ha mort Arseni Corselles, la veu dels actors mítics de Hollywwod, que a TVE va fer denúncia social en ple franquisme

  • Nascut a Figueres, Arseni Corselles ha treballat durant 60 anys com a actor de doblatge i ha posat veu a actors molt destacats
  • Va començar a interpretar a programes de teatre de RNE i també va ser redactor del programa 'Cuestión Urgente' de La UHF
  • La seva veu ens ha ajudat a veure cinema sense dubtar que James Bond o Woody Allen parlaven en català

Per
Arseni Corsellas presentà el primer programa de denúncia a TVE, "Cuestión urgente"

S'ha apagat la veu d'actors tan mítics com Burt Lancaster, Sean Connery, Charlton Heston, Cary Grant, Michael Caine, Jack Nicholson, Donald Sutherland... La veu en català o castellà que els donava a l'estudi l'actor de doblatge Arseni Corselles.

Mort a Madrid als 86 anys, era fill de Figueres i va començar a treballar als anys 50 a Radio Juventud de Badalona. Poc després a RNE i va ser a aquesta emissora de RTVE on va prendre contacte amb l'actuació, en aquest cas a radiofònica, al programa Teatro invisible, dirigit per Juan Manuel Soriano.

Ja dins el gremi de dobladors, va dirigir la majoria de doblatges dels estudis Voz de España S.A. de Barcelona, sobretot als anys 60 i 70.

A 'Cuestión urgente' Corselles va fer denuncia social amb l'equip de programa

El programa Cuestión Urgente abordava temes que la majoria de la gent ignorava a causa del silenci oficial del franquisme. Era un espai informatiu i de denúncia valent i de gran qualitat que va gosar abordar, en ple franquisme, temes ignorats pel gran públic a causa del silenci oficial.

Tota mena de marginats anònims hi van poder fer sentir la veu: rojos represaliats, pobres, malalts, alcohòlics, prostitutes, vells asilats o suïcides, per exemple. L'espai entrevistava aquests testimonis punyents i també especialistes sobre el tema que els afectava. Es va emetre entre 1967 i 1970 per l'UHF, l'actual La 2.

Arseni Corselles s'implicava en la denúncia i explicava els casos a càmera, mirant l'espectador, amb sentiment. Amb ell treballaven grans professionals, pioners de la televisió, commoguts pels casos desesperants que coneixien.

Va ser company de Corselles a Cuestión Urgente el periodista jesuïta Lluís Espinal, que va acabar dimitint per l'assetjament de la censura i va marxar a Bolívia, on va ser assassinat perque hi ba continuar denunciant la vida dels empobrits.

Quan va rebre el premi Take Dorado per la seva trajectòria professional -tota una vida dedicada al doblatge- Carles Mesa el va entrevistar a Gente despierta.

Arsenio Corsellas, una vida dedicada al doblaje - Escuchar ahora
Arseni Corselles participant a RNE, l'emissora on va treballar de jove

Arseni Corselles participant a RNE, l'emissora on va treballar de jove

Gràcies a la veu d'Arseni Corselles hem gaudit de milers de doblats a centenars de pel·lícules com si James Bond, o el marshall Len Merrick que interpretà Kirk Duglas a Camino a la horca, o Jerry -Rock Hudson- en Pijama para dos parlessin en català. A més, quan va caldre doblar de nou Casablanca, va posar la veu a Humphrey Bogart.

Tot i que ja no hi és, el continuarem escoltant mentre gaudim del cinema.