Enlaces accesibilidad

La Trinca fa 50 anys

  • Una de les grans postes en escena de La Trinca la van fer al seu poble, a Canet, amb les Sis Hores de Música
  • Josep Maria Mainat, Toni Cruz i Miquel Àngel Pascual han continuat al món de l'espectacle, sobretot a a televisó
  • Recordem els seus primers moments a TVE en català, tant a Miramar com als estudis de Sant Cugat del Vallès

Per
Arxiu TVE Catalunya - Primera història de la Cançó

El grup de música i d'espectacles La Trinca va néixer el 1969 amb tres integrants: Josep Maria Mainat, Toni Cruz i Miquel Àngel Pascual, que se'n va descvincular al cap d'uns anys.

Es van fer molt popularS els anys 70. Per cantar en català, fer sàtira i paròdia i per organitzar al seu poble les Sis Hores de Cançó a Canet de Mar. A més, van fer el primer videoclip de l'estat que es deia Tots som pops.

La primera televisió en la que van actuar va ser TVE Catalunya, la primera en català.

El 1975 van participar a un programa que repasava els noms més destacats de la Nova Cançó: Els setze jutges, Remei Margarit, Delfi Abella, Espinàs... A la primera imatge, Mainat va vestit de jutge i fa de fil conductor del programa. És el que encapçala aquest text.

Van participar a aparèixer a programes com Barres i estrelles,  Terra d'escudella, Tot i més, Musical Express i La Lluna; a especials de Cap d'Any, de La Nit de Sant Joan, Passem-ho bé o l'informatiu Giravolt.

També van participar o col·laborar en d'altres programes com el show Festa amb Rosa Maria Sardà, en el que Mainat va ser el compositor de la música. Aquest capítol es el primer de la sèrie i es va emetrer a la Primera cadena el març del 79

Festa amb Rosa Maria Sardà: la tieta monja, petició de Manuel Salazar

Montserrat Roig els va entrevistar al seu espai Personatges el juny de 1978

I com no podia ser d'altra manera, Raül Díaz els va dedicar un Memòries de la tele.

Com a grup de música es van dissoldre el 1989, però han continuat molt vinculats al món de la imatge i l'espectacle. Enguany han rebut la Creu de Sant Jordi pels seus 50 anys de trajectòria professsional.

Acabem amb una anècdota: Josep Maria Mainat i Toni Cruz van fer d'actors a una obra del progama Teatro Catalán el 1973. Es titulava "Triquinosis". Desgraciadament encara no n'hem trobat les imatges. Però continuem buscant...