Enlaces accesibilidad

25 anys recordant Joan Fuster

Per
Arxiu TVE Catalunya - Personatges - Joan Fuster

Es compleixen 25 anys de la mort de Joan Fuster i Ortells, Sueca (1922-1992) escriptor valencià de gran importància en el món cívic i cultural del País Valencià. Es dedicà sobretot a la investigació de la història, la lingüística, el turisme, la filosofia.

Els seus escrits van tenir una gran influència en la normalització lingüística i en la represa de la consciència sobre els orígens i la llengua. La seva obra principal és l'assaig històric Nosaltres, els valencians. Se'l considera un dels assagistes en català més important del segle XX.

A part de la seva influència en els intel·lectuals de després de la Guerra Civil, els seus escrits i opinions eren tinguts en compte a Catalunya i a València en el món cultural però sens dubte també al polític.

Joan Fuster als arxius de TVE

L'escriptor de Sueca és present a molts enregistraments de RTVE i sens dubte la millor manera d'escoltar-lo és començar per una entrevista com la que us presentem al capdamunet d'aquestes línies, dels quatre -tres en català- que hem escollit de l'Arxiu històric de TVE Catalunya.

aquest primer és el programa Personatges, dirigit i presentat per la periodista i escriptora Montserrat Roig. És del 1977, tot i que se'n desconeix la data exacta d'emissió. Com a cada un dels programes d'aquesta sèrie, Roig hi aconsegueix una conversa que és una entrevista biogràfica.

A continuació, un reportatge del mític sobre Joan Fuster al programa Giravolt, un dels primer informatius de TVE Catalunya.

Finalment, el Vosté pregunta, un espai dirigit i presentat per Joaqum Maria Puyal pel que ha passat tothom que ha estat molt important a Catalunya durant els seus anys d'emissió. Aquest programa és del febrer de 1980.