Enlaces accesibilidad

Les falles del Pirineu, la flama de la tradició

Per
Les falles del Pirineu és declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Les falles del Pirineu han estat declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat pel comitè intergovernamental de la UNESCO. L'alt organisme internacional contestava així, i des de ben lluny de les valls pirinenques, des de Namíbia, al sud-oest del continent africà- l'esforç de la candidatura de les 'Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus'.

Aquesta exitosa candidatura ha reunit 63 municipis de Catalunya, Aragó, Andorra i el sud de França que veuen ara reconegut el tradicional descens amb torxes enceses pels camins de muntanya la nit del solstici d'estiu.

Tradició i ensenyança per al futur

La UNESCO reconeix amb aquestes declaracions de 'patrimoni immaterial' la tradició dels pobles, però també i molt especialment, el manteniment de la festa al llarg dels segles, les tècniques acurades per a dur-la a terme i sobretot la transmissió a nens i joves perquè la continuïn i n'estimim la celebració i el significat. Tot plegat arriba just 15 anys despés que les esglésies romàniques de la Vall de Boí fossin declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat.

De l'Arxiu històric de TVE Catalunya hem recuperat diversos programes que van dedicar reportatges a les Falles del Pirineu. Sovint no és l'únic tema de l'espai que oferim, però és bo de recordar el context i la significació que tenen aquestes festes dins una zona geogràfica o el moment de l'any.

Un dels pobles que conserven la tradició és Isil. Un equip de TVE hi enregistrà la baixada de les Falles per Sant Joan el 1986 per a l'històric programa Comarques. Es va emetre dos dies més tard, el 26 de juny.

Catalunya Retalls va seguir l'any 2000 diverses festes del nostre país relacionades amb el foc. En aquest capítol hi veiem la cursa de les Falles a Taüll.

Al capítol dedicat a la Vall de Boí a Catalunya, parada i fonda, del 2003, es va enregistrar la festa de les Falles des de l'ermita de Sant Quirc fins

a Durro. Un dels fallaires també és entrevistat i veiem com es desenvolupa la baixada fins que la celebració continua de nit davant la foguera.

També l'espai històric dels matins al matí, Els camins de la calma, va enregistrar les Falles d'Erill la Vall, a la Vall de Boí.

Des de TVE Catalunya, les falles arribaren arreu del món

Al programa Escala Catalunya, la periodista Mercè Remolí va relatar-nos les Falles a Durro: els participants n'expliquen el que representa per a ells. És un programa en castellà, ja que l'emissió era principalment per al Canal Internacional de RTVE.