Enlaces accesibilidad
Recordem el cantant i actor als 20 anys de la seva mort

Ovidi Montllor: clar i català

  • Recordem la mort ara fa just 20 anys d'Ovidi Montllor amb imatges de l'Arxiu de TVE Catalunya
  • No es tracta de cançons: reunim l'Ovidi actor i les entrevistes que li van fer professionals de llavors

Per
Arxiu TVE Catalunya - Entrevista Ovidi Montllor, a casa seva

Ovidi Montllor va nèixer a Alcoi, capital de la comarca de l'Alcoià, el 1942. Actor i cantant, va pertànyer al grup de la Nova Cançó Catalana i va arribar a editar 12 àlbums. Però més que testimonis gràfics de la seva vida musical, a l’Arxiu de TVE Catalunya hi trobem entrevistes i obres de teatre on participà. Montllor és per exemple el protagonista de Josafat, de Prudenci Bertrana, adaptada per Benet i Jornet i que s’emeté a la segona cadena el 1976. Aquell jove Ovidi tenia ja una llarga trajectòria, quan interpretà l’home turmentat que es debat entre el cel i les dones…

La paraula clara, en boca d'Ovidi

Però hem encapçalat aquestes ratlles amb les seves pròpies paraules: l'entrevista que encapçala aquestes lletres és feta a casa seva. Com si encara s'hagués de polir a la sala de muntage, el realitzador ha deixat sospirs i pauses del personatge... Però és tal com es mostrava Ovidi, tal com era ell: expressant en cada moment el que pensava. Clarament.

Montllor parla de la seva arribada a Barcelona, del seu pensament sobre el bilingüísme, les creences, els oficis, el que guanya, les relacions amb la família, amics, la seva participació a teatre i cinema. Aquesta entrevista li va fer Joan Armengol.

No podia ser d'altra manera: l'escriptora i periodista Montserrat Roig el cita al seu programa Personatges. És el maig de 1978 i Ovidi Montllor, sempre autodidacta, és ja conegut com a cantant i com a actor. Parlen tots dos llargament, de gairebé tot.

A Maquillatge, escrita per Jaume Melendres i emesa a l'espai Taller de Comèdies, Ovidi torna a ser l'actor del nou mitjà de masses: el 1976 la televisió semblava el súmmum de la tecnologia. Montlllor hi representa un paper un punt angoixant: és un home enamorat de la mateix dona que el seu millor amic i company de feina.

També actua a "A les vint hores futbol, de Josep Maria Castellet i a la sèrie "Crònica de Jaume I" i a "El café de la Marina".

Al festival de música i reivindicació Sis hores de Canet, Ovidi Montllor hi actuà cada any. No se'n perdia ni un. Recordem-lo el 1978 en aquest enregistrament del festival, on amb d'altres intèrprets, canta i explica el què.