Enlaces accesibilidad

Gemma Lienas al Puig de les Bruixes

  • Gemma Lienas és escriptora i col¿labora habitualment a diversos mitjans de comunicació
  • La Gemma denuncia que encara vivim en una societat patriarcal
  • Es va posar a escriure quan  tenia 35 anys i és un misteri saber d¿on ha tret el temps per escriure més de 70 llibres

Por
Cims - Gemma Lienas puja al Puig de les Bruixes

 

Gemma Lienas (Barcelona, 1951) és escriptora i col¿labora habitualment a diversos mitjans de comunicació. Ha escrit més de setanta llibres, alguns dedicats als adolescents com El diari vermell de la Carlota i El diari blau de Carlota i les sèries infantils La tribu de Camelot i La Fada Menta. També és novel¿lista. Amb l¿obra El final del joc va guanyar el premi Ramon Llull. També és autora de diversos assaigs divulgatius contra la legalització del comerç sexual. És una persona amb discursos propis i amb molts i sòlid arguments per mantenir-los.

Els Puig de les Bruixes, amb 1393 metres és a prop de Beget, un petit poble ubicat a l¿Alta Garrotxa però que pertant al municipi de la Vall de Camprodon. El poble, tot de pedra i amb cases ben restaurades, permet un passeig tranquil, respirant aire pur i en plena naturalesa, que convida a la conversa amb una persona sàvia i lluitadora per la plena igualtat entre dones i homes com és la Gemma Lienas.

'Soc una lluitadora feminista, però no soc una escriptora feminista. Crec que hi ha literatura i prou. Cadascú escriu des del seus ulls però no cal posar-li etiquetes.' Amb la Gemma visitarem l¿esglèsia romànica de Sant Cristòfol per veure la famosa Majestat de Beget, datada del segle XII. Aquesta talla romànica es va salvar de la destrucció el 1936 gràcies a la valentia dels veïns que s¿oposaren a la seva destrucció.

La Gemma denuncia que encara vivim en una societat patriarcal on han canviat les lleis però que encara no han canviat les mentalitats. Està convençuda que això només s¿aconseguirà canviant l¿educació, que encara és molt androcéntrica. 'A la família es continua reproduint sense adonar-nos moltes vegades els rols masculins i femenins...la publicitat, les cançons, son moltes coses que encara han de canviar per que la gent tingui una consciència de les discriminacions que hi ha i per tant que hi hagi un canvi real de mentalitats'.

La Gemma Lienas es va posar a escriure quan ja tenia 35 anys i és tot un misteri saber d¿on ha tret el temps per escriure més de 70 llibres. 'La ment és com el cos, si tu vas al gimnàs o fas muntanya el cos s'hi habitua. El meu cap a mi en respon per inventar històries!'.  Després de fer nit a Beget ens aproparem amb cotxe fins a les Basses de Monars, el peu del Comanegra, on ens trobem amb el nostre guia Fidel. D¿aquí ja veiem ben bé el nostre objectiu, el Puig de les Bruixes.

La Gemma diu que li cauen bé les bruixes; li semblen simpàtiques. Tot començant a pujar, ens explica la funció dels contes: 'Els éssers humans tenim unes neurones que son les neurones mirall que son les que ens permeten empatitzar i posar-nos en la pell d'un altre.' L¿excursió no és gaire dura però molt recomanable, sobretot a la tardor, quan els avellaners ja són ben pelats i les fagedes de colors torrats. L¿itinerari enfila la carena del Comanegra, que deixem a l¿esquena i planeja cap a l¿Est. La Gemma ens parla del progrés: 'En els últims anys hem viscut una globalització del món que algú en podria dir progrés, però per a mi només vol dir créixer, créixer, créixer i tenir més...i això en el món en el que estem és impossible, una cosa és la prosperitat i l'altre és el creixement sense mesura i això és el que hem d'aturar si no ho destruirem tot'.

Arribem al cim. El nostre regal per la Gemma Lienas és un número de la revista La Codorniz del més de febrer de 1951. Ella tenia un mes de vida. Li fa molta il¿lusió: 'Jo no seria la mateixa que soc si no hagués llegit aquesta revista cada setmana des que era petita i aquesta revista em va permetre descobrir moltes coses que en aquella època eren difícils de descobrir'. I el seu regal un saquet de galetes que ella mateixa ha fet. Però, vaja, el seu autèntic regal ha estat la presència a CIMS i tots els coneixements que ens ha aportat.