Enlaces accesibilidad

El Circ Raluy, el circ més antic de Catalunya

  • El circ clàssic de tota la vida, el d'anar amunt i avall amb la casa a sobre
  • viatjant en caravanes de finals del XIX, que són autèntiques peces de museu
  • Parlem am la segona i tercera generació d'aquest circ familiar
  • nascut a Sant Adrià de Besós, ha viatjat per tot el món
  • Gent de paraula s'ha emès divendres, 23 de novembre, a La 2 de TVE

Per
Gent de paraula - El Circ Raluy - 23/11/2012

Gent de paraula

Cristina Puig és una periodista de llarga experiència al món de la televisió i una persona a qui agrada la conversa.

El programa defineix a la perfecció la mena de personatges que ella crida a seure al seu plató.

Gent de paraula s'emet els divendres, a les 20.30 hores, a La 2 de TVE a Catalunya

El circ Raluy és el circ més antic de Catalunya. Un circ clàssic, del de tota la vida, amb espectacles de clowns, malabars, trapezi i homes bala i que van amunt i avall pel món movent-se amb les seves caravanes, autèntiques peces de museu.

no ha passat mai que algú de la família hagi volgut dedicar-se a una altra cosa

Ens visiten el Carlos i la seva filla Rosa, i el Luis i les seves filles Kerry Luisa.

Són la segona i tercera generació del circ Raluy i ja n'hi ha una quarta "no ha passat mai que algú de la família hagi volgut dedicar-se a una altra cosa" i de fet la Rosa diu que si els seus fills haguessin volgut tenir una altra professió, ho hauria entès perfectamet.

No ho veu igual la Luisa que admet que a ella li sabria greu "el circ és una vida fantàstica i seria una llàstima que s'ho haguessin perdut".

Casa seva és el món

El circ Raluy és un circ català, nascut a Sant Adrià de Besós però bona part dels seus inicis se'ls van passar voltant pel món "Als anys 60 vam ser els primers a portar el circ a llocs com Gabon, Camerun, Costa de Marfil... on no sabien què era".

Als anys 60 vam ser els primers a portar el circ a llocs com Gabon, Camerun, Costa de Marfil... on no sabien què era

Explica la Rosa que la sensació de pertinença a un lloc es perd quan et passes la vida anant amunt i avall "quan viatges pel món, la sensació de pertànyer a un lloc es perd moltes vegades" i diuen que casa seva són les caravanes, aquestes peces de museu, de finals del segle 19 i començaments del 20 que han restaurat i s'han convertit en una relíquia "som circ museu a la vegada" apunta el Carlos.

Gent de paraula - El Circ Raluy: "Viajant pel món perds la sensació de pertànyer a un lloc"

La vida en un circ

Tots coincideixen a dir que el millor de viure en un circ és veure món, conèixer diferents països i cultures i hi troben poques pegues a fer vida plegats.

Als amics els veus molt poc i costa establir lligams amb els que fas nous quan viatges

Potser un dels inconvenients que més destaquen és la dificultat per mantenir amistats estables "Als amics els veus molt poc i costa establir lligams amb els que fas nous quan viatges" encara que confessen tenir bons amics a molts dels llocs que han visitat, com recentment la Isla Reunión.

I a l'escola, els nens, com s'ho fan?, els pregunto. "Quan al circ hi ha un mínim de 6 nens l'escola envia un professor particular però si no hi arribes els portem a l'institut d'allà on som".

Circ tradicional versus circ modern

som lluny encara de la manera de funcionar d'altres països que tenen tradició de circ, com Alemanya o França

No és fàcil mantenir un circ tradicional en el temps que corren, explica el Carlos Raluy, sobretot pel que fa a la burocràcia "ens complica molt la vida el tema dels permisos i les llicències per muntar les carpes" i en aquest sentit, afirma "som lluny encara de la manera de funcionar d'altres països que tenen tradició de circ, com Alemanya o França".

Sobre el Cirque du Soleil i si s'han convertit en la seva principal competència, neguen categòricament. "El nostre circ és molt diferent al Cirque du Soleil, nosaltres fem l'artista clàssic i ells ho camuflen molt tot" diu la Rosa i el afegeix el Luis "Al Cirque du Soleil l'artista desapareix i no té personalitat".

molts artistes del Cirque du Soleil, quan han vist els nostres espectacles, han sortit plorant d'emoció

Tot i això han col•laborat diverses vegades. De fet sovint venen a veure els espectacles del Raluy i demanen treballar amb ells "molts artistes del Cirque du Soleil, quan han vist els nostres espectacles, han sortit plorant d'emoció" explica el Carlos que conclou que "ells són una multinacional que no té res a veure amb el multi-petit circ que som els Raluy"

Gent de paraula - El Circ Raluy: "Al circ du Soleil l'artista no té personalitat"