Enlaces accesibilidad

3ª part - Història TVE Catalunya

  • TVE a Catalunya es posa en marxa un 14 de juliol de 1959

Per

El 23 de juny de 1983 s'emet el primer programa des de Sant Cugat.

La programació habitual arranca quatre dies més tard amb l'especial "Adéu Miramar. Bon dia Sant Cugat". Aquell any es produeixen per a la programació de tot l'Estat, entre d'altres, "Buenas noches", espai d'entrevistes presentat per Mercedes Milá, i la sèrie d'humor escrita i dirigida per Emilio Aragón "Ni en vivo ni en directo".

Els anys 1985 i 1986, Sant Cugat incrementa la seva participació a la primera cadena amb el programa infantil "Planeta Imaginari", un programa que anteriorment havia aconseguit èxits entre l'audiència més jove del circuit català. "Ahí te quiero ver", "El show de Rosa Maria Sardá", "Si lo sé no vengo", "Los sabios" i "De la mano de" són alguns dels programes d'aquesta època. A la segona cadena es destaquen programes com "Dos en raya" o "El año en que nacimos". La realitzadora Mercè Vilaret fou l'autora de "Mujeres para una época", un monogràfic sobre 12 dones que havien compartit la major part de les seves vides amb personatges cèlebres.

En el terreny esportiu, "Estadio 2" passa de ser un programa de mitja hora el dilluns a la tarda a un macroprograma que s'emet cada dissabte presentat per Olga Viza.

El final de la dècada dels 80, el Centre de Sant Cugat és una gran fàbrica de programes d'èxit que s'emeten a tot l'estat i alguns només a Catalunya: "La casa por la ventana" d'Alfons Arús; "Ya somos europeos" d'Albert Boadella i els Joglars; "La Palmera", un magazine de tarda presentat per Jordi González; "Glasnost", un programa de laboratori pel seu aspecte novedós; "La Lluna" de Júlia Otero, un programa que va començar en català i va acabar sent un programa vist a tot Espanya amb el nom de "La Luna"; "Tribunal Popular", un espai on es jutjaven diferents qüestions que interessaven a la societat amb Xavier Foz, Ricard Fernández Deu i Javier Nart; "Juego de Niños", també un programa experimental fet per nens i dirigit a tots els públics; "Tariro, tariro" de la Trinca; "3x4", un concurs primer presentat per Isabel Gemio i després per Júlia Otero; "El tiempo es oro"; "Plàstic", una experiència innovadora dirigida als joves. Tots aquests programes es consoliden com a apostes que reben el reconeixement de l'audiència.

En quant a la ficció, sèries com "Falcon Crest", "Bellesa i Poder" o "On li fa mal" també obtenen un gran èxit.

L'any 1992 serà un any màgic. TVE es dedica en cos i ànima als Jocs Olímpics de Barcelona. Molts professionals s'impliquen en la cobertura, alguns des de l'RTO, l'organisme que genera el senyal amb les imatges de tots els esports; altres ho fan a l'anomenat "canal olímpic", fruit de la fusió o acord entre TVE a Catalunya i Televisió de Catalunya per donar cobertura en català a aquest esdeveniment. La resta s'incorpora a l'operatiu de TVE per oferir els Jocs a tot l'Estat.

La importància de Sant Cugat augmenta en el període 1994-1999 fins a establir un nou rècord amb 2.496 hores de producció l'any 1998. D'aquest període cal destacar la producció íntegra del canal temàtic d'esports Teledeporte amb una emissió diària de 18 hores on tenen cabuda totes les disciplines esportives.

Aquests anys també es posen en marxa programes com "Línea 900", espai de reportatges de denúncia, "Redes", un espai de divulgació científica dirigit i presentat per Eduard Punset o "El escarabajo verde" sobre qüestions relacionades amb el medi ambient. Tots aquests programes segueixen l'esperit de la televisió pública. La programació en català també destaca amb espais com "La Porteria" amb Pitu Abril o "L'ou i la gallina", un espai de debat dirigit i presentat per Ramón Miravitllas que es va estrenar el novembre de 1996. I com que TVE a Catalunya ha estat sempre al costat de la cultura, l'any 1997 es commemora l'any Pla (sobre l'escriptor Josep Pla) i TVE a Catalunya hi dedica tota una sèrie de programes especials.

L'any 1998 també és l'any del Centenari del F.C Barcelona i TVE a Catalunya estrena el programa "Barça 100" amb la col·laboració de Carles Reixach.

I un any més tard, el 1999, s'estrena un dels programes d'esports que més audiència ha tingut, "El Rondo", una tertúlia de futbol presentada per Xavi Díaz i Albert Lesán que s'emet els dilluns al vespre a La 2.

El nou mil·leni arriba amb força a Sant Cugat amb un notable increment de la producció.

Als programes ja històrics com ara "Saber y Ganar"; "Redes"; "Línea 900"; "El escarabajo verde" o "Noche Abierta", un programa d'entrevistes que feia Pedro Ruiz, s'hi afegeixen produccions fetes a Catalunya per a la programació en castellà com el magazine "Tiempo al tiempo", per al prime time de La 1, o "Ésta es mi historia" i el concurs diari "A saco".

El 2000 també és l'any que es recupera l'espai "Estudio 1" i a Catalunya es produeixen obres de teatre adaptades com "El chalet de Madame Renard" amb Fernando Guillén i Joaquín Kremel i dirigida per Roger Justafré o "Después de la lluvia" de Sergi Belbel. Jordi González també va posar en marxa un talk-show el febrer del 2000 que es deia "La escalera mecánica" i s'emetia en primer time els dimarts a la nit per La 1.

El 2002 va anar creixent la producció de programes per a Espanya amb noves incorporacions a les graelles. "El Debate de La 2", amb el periodista Josep Puigbó; programes especials que commemoren l'any Gaudí o la celebració dels 25 anys d'Informatius en català a l'octubre són algunes de les fites assolides en un any en què la producció arriba fins a les 2.769 hores.

L'any 2003 és any de rècords. Per una banda, s'arriba a les 2892 hores de producció i, per altra, la retransmissió del partit de futbol de la Champions entre el Barça i la Juventus fa un 59% de share i obté 1.540.000 espectadors. A més, en aquell moment arrenquen programes com l'infantil "Los Lunnis" que consoliden el Centre. També és l'any del Mundial de Natació que té lloc a Barcelona i pel qual TVE a Catalunya fa un gran desplegament tècnic i humà.

Dos esdeveniments marquen televisivament l'any 2004: la celebració de l'any Dalí i la creació del Canal Fòrum. Aquest últim va sorgir a començaments d'any per cobrir els actes del Fòrum de les Cultures que es va celebrar a Barcelona. A més, "Estadio 2", un dels programes emblemàtics que van començar a Sant Cugat, compleix 20 anys.

Del 2005 podem destacar l'estrena d'un programa que arrossega molts bons índex d'audiència, "Mira quién baila", un concurs de ball on hi participen famosos i que presenta Anne Igartiburu. Rosa Maria Sardà també torna a TVE a Catalunya amb la sèrie de ficció "Abuela de verano" que s'emet els dimarts a la nit per La 1.

TVE Catalunya estrena el 2006 el programa "Leonart", un espai infantil de divulgació científica fet amb humor però amb rigor. Mentrestant continuen programes en català que ja són un clàssic i un referent com "Gran Angular", "Els nous catalans" o "El Rondo".

Pel que fa els informatius, també columna de la programació de TVE a Catalunya, l'abril de 2007 s'estrena "Cat24h", un nou espai que s'emet en català de dilluns a divendres pel Canal 24 horas. El juny també surt per primera vegada "Memòries de la tele", un espai setmanal que repassa els orígens de la primera televisió de Catalunya des que el 1959 es va emetre el primer programa des dels estudis de Miramar. Aquest any també s'estrena "59 segons" presentat per la periodista Maria Casado, la rèplica en català de l'espai "59 segundos", un programa de debat d'actualitat on els personatges poden expressar les seves opinions durant un temps de 59 segons. Continuant amb la vocació de servei públic, TVE a Catalunya posa en marxa "Página 2" per tot Espanya, un programa entretingut de literatura amb Óscar López. El desembre s'estrena "granangular.cat", fill de "Gran Angular", un espai que està en antena des de fa 10 anys i que ha emès més de 300 reportatges. "granangular.cat" busca potenciar la interactivitat i les noves tecnologies. També comença "Repor", un programa de reportatges diferent en la posada en escena, i "Tres 14", un magazine científic presentat per Elisabeth Anglarill.

El 2007 també se celebra els 25 anys d'emissió de "La Missa", un espai que sempre ha tingut una audiència fidel els diumenges al matí.

Actualment TVE a Catalunya continua apostant pels programes en desconnexió amb espais com "59 segons", Els Informatius, "Memòries de la tele", "granangular.cat", "Els Nous catalans", "Continuarà", "La Missa" i programes especials que repassen l'actualitat o commemoren fets històrics.

Per a tot Espanya, TVE a Catalunya produeix el Canal Teledeporte amb gran èxit d'audiència donat que és el més vist dels canals temàtics esportius, "Mira quién baila", "Saber y Ganar", "Repor", "Página 2", "Tres14", "En Construcción", "Los Lunnis", "El escarabajo verde" o "Redes".