Enlaces accesibilidad
Premis Sant Jordi

Gemma Cuervo, premi RNE Sant Jordi de Cinematografia a la Trajectòria

  • L'actriu de Barcelona és considerada una de les grans dames de la interpretació espanyola
  • Els premis es lliuren el dimecres 24 d'abril al Teatre Coliseum de Barcelona 

Per
L'actriu Gemma Cuervo en el plató del programa 'Atención obras' després de rebre el Premi Max al 2021
Gemma Cuervo en el plató del programa 'Atención obras' RTVE

L'actriu Gemma Cuervo ha estat reconeguda per la seva Trajectòria en la 68a edició dels Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia. Amb una extensíssima carrera que comprèn tots els gèneres, Gemma Cuervo ha estat distingida pel seu compromís i la seva carrera de fons com a intèrpret en tots els registres.

Nascuda a Barcelona el 1934, Gemma Cuervo va entrar en contacte amb la interpretació com a membre del Teatro Español Universitario i va debutar professionalment el 1959 en una obra dirigida per Adolfo Marsillach. Es va traslladar a Madrid, on es va incorporar a la companyia Lope de Vega. Casada amb l'actor Fernando Guillén, el seu rostre es va popularitzar per les nombroses participacions en el programa de TVE 'Estudio 1'. El matrimoni va formar una companyia teatral amb la qual, esquivant la censura, van portar a escena textos clàssics i contemporanis. Gemma Cuervo i Fernando Guillén van transmetre l'amor per la interpretació a dos dels seus tres fills, els coneguts Fernando i Cayetana Guillén Cuervo, i sembla que la saga continua amb el net Manuel.

En plana cinematogràfica, Gemma Cuervo ha treballat amb directors de la talla de Ladislao Vajda, Pedro Lazaga i Jorge Grau, entre altres, i destaca el seu paper a la magnífica 'El mundo sigue' (1965), dirigida per Fernando Fernán Gómez. Va ser una cara coneguda de les pel·lícules del final de la dictadura i la transició, en films com 'Vente a Alemania, Pepe' (1971) i 'Adulterio a la española' (1976). Sempre compromesa, ha col·laborat amb les algunes de les primeres dones que es van posar darrere les càmeres, com Rosa Vergés (Boom Boom, 1990) i Dolors Payás (Me llamo Sara, 1999). Al 2016 va intervenir en la comèdia coral 'La reina de España', de Fernando Trueba, protagonitzada per Penélope Cruz.

Gemma Cuervo és coneguda per les noves generacions per les seves hilarants interpretacions a les sèries 'Aquí no hay quien viva' i 'La que se avecina'. L'actriu, estimada a parts iguals pel públic i la crítica, ha estat distingida enguany amb la Medalla al Mèrit de les Belles Arts.

Premis Sant Jordi de Cinematografia 2024

En aquesta 68a edició dels Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia 'La sociedad de la nieve', dirigida per Juan Antonio Bayona, ha estat considerada la millor pel·lícula espanyola. Carolina Yuste recollirà el premi a millor actriu espanyola per 'Saben aquell' i Alberto Ammann el premi a millor actor pel seu treball a 'Upon entry'. La cinta dirigida per Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vázquez, i participada per RTVE ha estat considerada la millor òpera prima.

'Los asesinos de la luna', de Martin Scorsese, ha aconseguit el premi a millor pel·lícula estrangera, i la seva protagonista, Lily Gladstone, ha estat considerada la millor actriu estrangera. Cilliam Murphy ha obtingut el guardó a millor actor estranger per la seva interpretació a 'Oppenheimer'.

El guardó a la Indústria Cinematogràfica ha recaigut enguany en l'Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals, CIMA. Per la seva banda, el públic ha triat '20.000 especies de abejas' i 'Barbie' com a Roses de Sant Jordi

Els pròxims dies es farà públic el Premi d'Honor, que completarà el palmarès de la 68a edició dels Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia.

Els guardons es lliuraran el 24 d'abril en una gala al Teatre Coliseum de Barcelona, conduïda per Gemma Nierga i David Fernández

RTVE

anterior siguiente