Enlaces accesibilidad
La recepta perduda

Les coques de recapte i els calçots, protagonistes de 'La recepta perduda'

  • Sílvia Abril es desplaça al Camp de Tarragona per descobrir totes les possibilitats de les coques de recapte
  • Coneix els calçots o ceballots i busca la millor salsa de calçots

Per
Sílvia Abril presenta 'La recepta perduda'
Sílvia Abril presenta 'La recepta perduda'

'La recepta perduda' és un programa que pretén recuperar la flaire de les cuines d'antany de la mà de Sílvia Abril, alhora que fa un retrat humà dels pobles de Catalunya.

A 'La recepta perduda', Sílvia Abril viatja al Camp de Tarragona per aprendre a fer una bona coca de recapte, on podrà comprovar que a cada família hi ha una recepta, totes igual de bones. Ara que és l'època, aprofitarà per fer-ne de calçots i no perdrà l'oportunitat de participar en una calçotada i aprendre'n a fer una bona salsa.

La gastrònoma i professora de cuina tarragonina Mariona Quadrada explica com els menjars senzills elaborats amb ingredients de molta qualitat com les coques de recapte són presents a tota la Mediterrània i omplien les cuines dels nostres avantpassats.

La pizza catalana, la coca de recapte, és una elaboració que ha estat tradicionalment protagonista de festes, trobades i berenars a molts pobles i ciutats de Catalunya, i al Camp de Tarragona se la senten especialment seva. En tenen la seva pròpia recepta i no hi ha forn que no en vengui.

Tradicionalment es portava al forn el recapte de les collites per coure les coques

Tradicionalment es portava al forn el recapte de les collites per coure les coques RTVE

Buscant-ne la recepta, Sílvia Abril coneix en Jordi Gasque, el forner del Forn de Nulles, un flequer que fins fa poc es dedicava a la construcció i que la crisi, l’atzar i la passió l’han portat a convertir-se en un dels forners de més anomenada de la comarca.

A les coques de recapte s’hi posava el que hi havia a l’hort. Ara és temps de calçots i en Jordi en posa a les que elabora.

Ingredients per fer la salsa romesco

Cada família elabora la salsa amb la seva pròpia recepta RTVE

Per aprendre a fer la coca, Sílvia Abril necessita calçots i salsa i, buscant-la, comprova que a l’Alt Camp cada família en guarda gelosament la seva recepta. Això sí, tothom comparteix la fal·lera per les reunions socials al voltant de la taula, ja sigui fent calçotades, prenent un vermut o compartint una coca.

RTVE

anterior siguiente