Enlaces accesibilidad
Després del col·lapse

'Després del col·lapse' aborda la falta de docents substituts pel desbordament d'Educació

  • Professors a l'atur triguen més d’un mes per poder entrar a la borsa de treball
  • Samanta Villar parla amb Educació, el sindicat USTEC-STEs i Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya
  • Dilluns,16 de novembre, a les 22:00h a Ràdio 4

Per
Penjadors a una escola
Aula d'una escola ACN

RTVE Catalunya emet aquest dilluns un reportatge sobre docents a 'Després del col·lapse', programa dirigit i presentat per Samanta Villar i el periodista científic Luis Quevedo. Segons denuncien els sindicats de CCOO i USTEC-STEs, milers d'alumnes a Catalunya pateixen la manca de professors substituts.

El procediment per fer substitucions és apuntar-se a la borsa de personal docent que elabora el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per cobrir vacants en centres educatius públics. Un cop valorats els expedients, els mestres reben un número per entrar a la borsa.

El problema és que hi ha professors a l'atur intentant entrar a la borsa de treball, però l'administració triga més d'un mes en incorporar expedients nous. Per tant, no s'estan cobrint de manera ràpida les baixes dels professors per la Covid-19. Els sindicats denuncien que això està passant, almenys, en més de 150 places vacants, més els casos que no s'han denunciat.

Per tractar el tema Samanta Villar parla amb Xavier Díez, portaveu d'USTEC-STEs, Unió Sindical de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament a Catalunya. També entrevista l'Ignasi Garcia Plata, director general de Professorat i Personal de Centres Públics, i Lidón Gasull, directora d'Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya.

A més, 'Després del col·lapse' compta amb testimonis que han viscut en primera persona aquest tap de l'administració. També es fa ressò de la nova situació dels professors substituts que cobreixen places assumint una gran intensitat de feina. És el cas d'un professor que durant cinc setmanes ha anat a quatre escoles diferents.

D'altra banda, el programa també se centra en l'ansietat i l'estrès que viu el professorat. Quan un docent no rep el substitut, la resta de professors de l'escola han d'assumir aquella classe durant una o dues setmanes, amb la càrrega de treball i estrès que suposa.

RTVE

anterior siguiente