Enlaces accesibilidad
Temporada 2020-2021 RTVE Catalunya

RTVE Catalunya duplica el nombre d'hores d'emissió en català a la nova temporada

  • S'emetran dos programes en directe simultàniament a La 2 i Ràdio 4: 'Cafè d'idees' de Gemma Nierga i 'Desmarcats' d'Albert Font

  • Xavier Sardà presentarà cada dijous el debat social ‘Obrim fil’ per La 1

  • La 2 emetrà sis hores diàries en català distribuït en tres franjes

  • A Ràdio 4 s'hi incorpora Samanta Villar amb l'espai 'Després del col·lapse'

Per
RTVE Catalunya - Roda de premsa, presentació nova temporada 2020-21

Sota el lema 'Ho fem per tu', RTVE Catalunya inicia el 10 de setembre la temporada 2020-21 amb una important aposta per la programació en català: informació, anàlisi, debat i entreteniment. Tot plegat amb vocació de servei públic.

A la presentació de la programació de la nova temporada al plató 5 de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) l'administradora provisional única Rosa María Mateo ha recordat que s'ha complert la intenció plantejada la temporada passada de duplicar la programació en català en un any i que la idea és quadruplicar-la en dos anys. L'administradora única ha donat també la benvinguda als presentadors nous remarcant que és casa seva també i ha donat les gràcies a tots els treballadors de la casa que s'han esforçat perquè això sigui possible. "Estem encantats i feliços que aquesta idea d'ampliar la programació a Catalunya ara sigui una realitat. Volem avançar i seguir endavant".

 Oriol Nolis

Oriol Nolis

El director d'Informació i Actualitat de RTVE Enric Hernández ha explicat que RTVE Catalunya "arrenca temporada amb molta il·lusió, amb humilitat, però també amb ambició. Ambició d'oferir un millor producte i millorar la nostra presència a Catalunya tant a Ràdio 4 com a TVE Catalunya. També "amb l'ambició de satisfer les necessitats de tots els catalans i de ser la televisió de tothom".

El director de RTVE Catalunya Pere Buhigas ha incidit en què "hi ha molta feina a fer" tot i que cal recordar que RTVE Catalunya "és una autèntica fàbrica que no acaba només amb la programació en català". A més, ha explicat que s'està treballant en una dotzena de projectes més com, entre d'altres, tornar al teatre en català i fer un portal de notícies en català.

'Ho fem per tu' RTVE

LES NOVETATS DE TVE CATALUNYA

Una de les principals novetats de TVE Catalunya és el programa matinal d'actualitat 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga que s'emetrà simultàniament de 08:00 a 10:00 hores a La 2 i Ràdio 4 a partir del 21 de setembre. Gemma Nierga ha explicat a l'acte de presentació de la nova programació que la intenció és que sigui "un cafè ple d'actualitat, de dubtes i de preguntes". A més, ha comentat que "la intenció és asseure cada matí un polític de Catalunya que tingui alguna cosa a dir". El bloc inicial d’informació del dia del programa 'Cafè d'idees' anirà a càrrec de Laura Mesa.

Gemma Nierga

Gemma Nierga

L'altra important novetat, en aquest cas per La 1, serà el debat social 'Obrim fil', dijous a les 23:30 hores a partir del 10 de setembre. Un programa que defuig del titular immediat i conjuntural per a aprofundir, de forma entretinguda i entenedora, en les qüestions d'interès per a la ciutadania. Donarà veu als ciutadans i tindrà analistes, convidats i especialistes. Tot això conduït per un dels periodistes amb més trajectòria i personalitat del nostre país, Xavier Sardà, acompanyat per Ana Boadas.

 Xavier Sardà

Xavier Sardà

Aquesta nova temporada TVE Catalunya també posarà l'accent en la informació de l'àrea metropolitana de Barcelona amb 'La Metro', presentat i dirigit per Quim Barnola. De dilluns a divendres, a les 14:35 hores a La 2, s'emetrà aquest nou programa que explicarà històries més que notícies, relats de vida quotidiana, del que passa als barris i dels nous projectes. Inclourà directes, entrevistes i reportatges. Quim Barnola ha descrit el programa com "una mirada amb calma i serenitat per reflexionar, posar el fre de mà i agafar distància".

La informació esportiva arribarà amb 'Desmarcats', en directe a La 2 i a Ràdio 4 de dilluns a divendres a les 14:55 hores. Dirigit i presentat per l'Albert Font, 'Desmarcats' és un programa que tracta el dia a dia de l'esport des d'un altre punt de vista. Després del més destacat de l'actualitat esportiva, coneixerem la història d'esportistes i/o clubs i, per acabar, una tertúlia amb el més destacat de la jornada.

La programació de tarda s’enceta amb l’emissió dels ‘Grans Documentals’. A partir d’ara aquest programa divulgatiu que viatja arreu del món per observar amb deteniment la vida natural, també es podrà veure en català. Aquests documentals comptaran amb una opció dual que permetrà veure'ls tant en castellà com en català.

De dilluns a dijous a la tarda a La 2, mirarem al futur amb 'En línia', un programa d'entreteniment en directe. Parlarà de la transformació social i digital que afecta el nostre entorn més proper i definirà el nostre futur. Presentat per Jèssica del Moral i codirigit per Paola Callieri.

Una altra aposta de la nova temporada és la docusèrie de cultura i divulgació 'Perduts en el temps' dirigit per David Fernández de Castro i presentat per Bruno Oro. Catalunya està plena d'indrets abandonats que amaguen històries fascinants. Ho coneixerem a través de testimonis d'un passat esplendorós que, per diferents motius, han caigut en l'oblit. Dimarts a La 2 els espectadors descobriran Bruno Oro fent “d'arqueòleg” d'aquests espais.

L’humor arriba amb el programa '20vint'. Un programa per fer riure amb la paraula. El presentador, Toni Mata, portarà els monologuistes que més destaquen en la nova escena catalana, acompanyats d'humoristes de llarga trajectòria com Mònica Pérez, Txabi Franquesa, Sara Escudero o Santi Millán.

També continuen aquesta temporada els programes de producció pròpia: 'Noms propis' presentat per Anna Cler, 'Punts de vista' presentat per Tània Sarrias, 'Jo soc Erasmus''Cinc dies a...' 'Calidoscopi' presentat per Raül Díaz. Així com els programes informatius 'El vespre' presentat per Marta Sugrañes, que canvia de cadena a La 2, 'Aquí Parlem' conduït per Lluís Falgàs i les edicions de 'L'Informatiu' presentades per Núria Ramírez i Oriol Nolis.

A més, Núria Ramírez es posa al capdavant de 'L'Informatiu' migdia que s'emetrà, de dilluns a divendres, a les 13:55 i 15:55 hores a La 1 i a les 14:15 hores a La 2. Oriol Nolis conduirà 'L'Informatiu' cap de setmana a les 14:00 hores a La 1.

LES NOVETATS DE RÀDIO 4

A més dels programes 'Cafè d'idees' i 'Desmarcats', que també s'emetran per Ràdio 4, l'emissora incorpora aquesta nova temporada el programa 'Després del col·lapse' conduït per Samanta Villar, de 22:00 a 23:00 hores. El programa de reportatges aprofitarà aquests moments estranys que estem vivint per aprendre dels nostres errors i ser millors. El periodista científic Lluís Quevedo acompanyarà Villar per aportar el punt de vista científic.

A la graella de Ràdio 4 també s´hi sumen dos nous programes: l'espai de divulgació 'Fem salut' dirigit per Xavi Collado i el despertador 'Els cantamanyanes' de Joan Arenyes.

Samanta Villar

Samanta Villar

Pel que fa a Informatius, la periodista Sònia Urbano serà la nova editora de l'informatiu 'Edició Migdia'. Sònia Urbano ha incidit en la importància d'utilitzar "un llenguatge modern que s'adapti a les xarxes socials, però mantenint la rigorositat". D'altra banda, el periodista Andreu Viñas conduirà 'Edició Vespre' i Roger Franco presentarà l'edició de 'Cap de Setmana'.

I continuen els magazines consolidats com 'En directe a Ràdio 4', que amplia horari de 10:00 a 13:00 hores. Aquesta temporada estarà dirigit per Lorena Amo; 'De boca a orella', a les tardes, amb Silvia Tarragona; els caps de setmana 'Són 4 dies' amb Goyo Prados, i a les nits continuarà 'Realpolitik', la taula política de Ràdio 4 amb Olga Ruiz. També seguiran molts altres programes que defineixen el caràcter de servei públic de l'emissora com 'Feminismes', 'Plurals i singulars''Territori clandestí''Vida verda''Emergència climàtica''Va de cine' i 'L'altra ràdio'.

Sònia Urbano

Sònia Urbano

A l'acte s'ha recordat que els espectadors catalans poden escollir entre veure les desconnexions de la programació en català o bé seguir veient la programació estatal a través d'Internet.

RTVE

anterior siguiente