Enlaces accesibilidad
Dissabte 9 de maig a les 14:00h a La 2

'Cinc dies a...' ens mostra les bambolines i la vida quotidiana del Circ Raluy Legacy

  • Sota la carpa del Circ Raluy Legacy s'apleguen tres generacions de la família Raluy
  • L'encant del Raluy Legacy comença per l'estètica: totes les caravanes són d'època, dels anys 30 i 40, algunes més antigues

Per
El Circ Raluy Legacy aquesta setmana a 'Cinc dies a...'
El Circ Raluy Legacy a 'Cinc dies a...' RTVE

'Cinc dies a...' és una sèrie que vol mostrar el que passa de portes endins a llocs o institucions ben coneguts. El programa està dirigit per Soledad Gomis.

Aquest dissabte 'Cinc dies a...recupera el programa on té l'oportunitat de descobrir el Circ Raluy Legacy. Sota la seva carpa s'apleguen tres generacions de la família Raluy: el patriarca, Lluís Raluy; les filles, Louisa Kerry, amb els seus marits, Yurek Jean Christophe; i les netes més grans, Nietzella Emily, que tenen alguns dels números més celebrats. Els nets més joves, Charmelle Benicio, comencen a aparèixer. Tots hi actuen però les filles Louisa Kerry, a més, s'ocupen de buscar nous artistes, gestionar poblacions a visitar, quadrar els números, i conduir tràilers quan cal canviar de lloc. És una vida intensa i que als de fora ens sembla dura, però ells no la canviarien per res.

Els vam anar a veure quan eren al Moll de la Fusta de Barcelona. L'encant del Raluy Legacy comença per l'estètica: totes les caravanes són d'època, dels anys 30 i 40, i algunes més antigues. Ells les restauren i posen a punt per viure-hi amb les comoditats actuals. Potser perquè la vida en setze metres quadrats no permet gaires intimitats, la vinculació familiar és molt intensa. Kerry comenta que no és el mateix estar casat dotze anys amb algú a qui veus als vespres que amb algú amb qui et veus contínuament. Les filles de Louisa, passada la vintena, s'emancipen... a la caravana del costat. I tracten de treure's el títol de camió i tràiler per ajudar en els trasllats.

Al Raluy Legacy vam conèixer també el pallasso Sandro Roque, que quasi forma part de la família, i d'altres artistes i treballadors vinguts d'arreu: UcraïnaBulgariaCubaArgentina... Tots ens fan meravellar al circ. Els veiem assajar, tenir cura de les seves criatures, mantenir les roulottes, actuar i col·laborar en totes les tasques que requereix tirar endavant un circ.

'Cinc dies a...' va ser amb el Raluy Legacy fins al seu trasllat a Gavà. Per als qui viuen al circ, el trasllat és el pitjor moment: primer cal assegurar-ho tot a les roulottes, després s'ha de fer camí a la poca velocitat que permeten les antigues caravanes i, finalment, cal estar hores sense aigua ni llum, fins que els serveis queden connectats. Amb un nou muntatge de la carpa sota la direcció de Yurek Swider, que és enginyer… i artista, tot torna a començar. Passin i mirin!

RTVE

anterior siguiente