Enlaces accesibilidad
1962 - 1964

L'expansió i el consum social de la televisió

  • Es multiplica el número de televisors, augmentan els ingressos per publicitat i les hores d'emissió
  • TVE s'estén per tota la geografia espanyola, Balears i Canàries s'incorporen a la xarxa de televisió
  • S'han acabat els temps d'una televisió improvisada i artesanal

Per
Érase una vez la tele - 1956 a 1963

El 10 de juliol de 1962 es produeix un canvi al Govern i Fraga arriba al Ministeri d'Informació i Turisme i nomena Roque Pro director general de Radiodifusió i Televisió.

Els programes televisius engegats la temporada anterior segueixen sent un èxit "Gran Parada, "Escala en Hi Fi" i "Amigos del martes" que passa als dilluns amb el nom de "Amigos del lunes". Triomfa "Perry Mason" i s'estrena "Bonança". Amb aquestes i altres sèries que es van incorporant, es consoliden les sèries d'una hora enfront de les habituals de 30 minuts.

A Miramar es segueix treballant i apareix "Esta es su vida" presentat per Federico Gallo, considerat un dels espais importants de TVE al llarg de la seva història.

El 10 de desembre de 1962 apareix una ordre ministerial, per la qual es dicten normes per a la instal·lació de repetidors de caràcter local, de manera que en 1963 el senyal arriba al 80% del territori peninsular i balear.

Aquest mateix mes s'emet per primera vegada en directe el sorteig extraordinari de la Loteria de Nadal, espai que obté un èxit rotund. Dies després es retransmeten per televisió les dotze campanadas de la Puerta del Sol per tota Espanya per primera vegada també.

En acabar 1962, TVE ha emès una mitjana setmanal de 59 hores i 32 minuts, ha facturat 212 milions de pessetes en publicitat i arriba a gairebé totes les regions de la Península

En els primers mesos de 1963 el bàsquet es fa un lloc a la programació, el primer partit televisat és un Reial Madrid-Honved. Per aquestes dates també se signa amb la Federació Espanyola un contracte per transmetre cada diumenge un partit de futbol.

Historia de TVE - ABC 4 de abril de 1963 - Primera retransmisión de un partido de baloncesto por TVE
Primera retransmisión de un partido de baloncesto por TVE

Historia de TVE - ABC 4 de abril de 1963 - Primera retransmisión de un partido de baloncesto por TVE RTVE.es

L'1 de maig de 1963 apareixen per primera vegada en pantalla els "dos rombos", per a disgust dels més petits ja que avisaven de si un programa era apte per a menors o no.

El 22 de setembre de 1963 en el Festival de la Cançó del Mediterrani guanyen Salomé i Raimon amb la cançó interpretada en català "S'en va anar".

En 1963 TVE ingressa 521 milions de pessetes, més del doble de l'any anterior, ja s'emeten gairebé 70 hores d'emissió i la fabricació de receptors arriba a les 260.000 unitats. S'emeten 842 hores d'espais informatius, 380 de pel·lícules, 275 de comèdies i telefilmes i 248 d'espais culturals.

La televisió està canviant als espanyols i al propi país.

L'any següent, el febrer de 1964, la televisió arriba a Canàries, gràcies a la instal·lació d'una antena de 2.400 metres d'altura en el Teide, José Lombardía és nomenat nou director de l'emissora. La programació anirà durant anys amb un dia de retard.

El 26 març de 1964 Jesús Aparicio-Bernal és nomenat director general de Radiodifusió i Televisió, i Luis Ezcurra sotsdirector de Televisió.

El 29 de març de 1964 debut de l'espai "Reina por un día", el gran èxit de la temporada.

TVE ha experimentat una profunda transformació, han passat els temps de la producció artesana, la plantilla s'ha multiplicat, hi ha una especialització i uns mitjans tècnics molt diferents, ja es disposa de tres unitats de "videotape". Ja no es cap en el Passeig de la Habana ni en els llogats estudis de Sevilla Films, TVE canvia d'ubicació i es trasllada a Prado del Rey.