"Entre Vinyes" mostra les característiques i la història dels vins de l'Empordà
- La DO va néixer el 1975 sota el nom Empordà - Costa Brava, per passar al 2006 a DO Empordà
"Entre Vinyes" és un programa dedicat al coneixement, la cultura del vi i l'enoturisme, amb la col·laboració de la sommelier Meritxell Falgueras.
"Entre Vinyes" s'endinsa en la DO Empordà, on el vi i l'Empordà estan lligats per la terra i pel mar a través de la història. És impossible iniciar un viatge entre les vinyes d'aquesta denominació d'origen sense partir de les actuals runes d'Empúries, on els grecs les van portar per primera vegada.
Al llarg de la història el vi i l'Empordà han estat lligats: diuen, de fet, que tenint en compte que la fil·loxera venia de França, el primer cep afectat que es va detectar va ser a Rabós d'Empordà, l'any 1879. Els pagesos es van negar a arrencar els ceps i la plaga es va estendre arreu de la península. Però abans d'aquesta data fatídica, els vins de l'Empordà ja havien viscut moments d'esplendor i havien deixat noms propis com el del monjo cellerer Ramon Pere de Noves que a l'edat mitja buscava l'excel·lència del vi entre les feixes de ceps de Sant Pere de Rodes.
Des de llavors ençà, han estat molts els viticultors que han cercat aquesta excel·lència en terres empordaneses i des de fa uns anys, units sota una mateixa denominació d'origen. La DO va néixer el 1975 sota el nom Empordà - Costa Brava. A partir de 2006, van decidir eliminar la indicació Costa Brava i va passar a anomenar-se simplement DO Empordà.
La pissarra i el granit a les zones de muntanya, i els sòls de naturalesa al·luvial a la plana empordanesa són els tipus de terreny que ofereix la DO Empordà, des de les acaballes del Pirineu fins al port de Palamós acariciats per la Tramuntana, que, sovint, supera els 120 km/h i manté la vinya a resguard de plagues.
Les varietats cultivades a la DO Empordà són principalment: la Carinyena o Samsó, que constitueix la base de la viticultura empordanesa juntament amb la Garnatxa negra, que a la zona s'anomena Lledoner. Les varietats blanques dominants són la Garnatxa blanca i roja i el Macabeu.