La URV i el sector impulsen la farina d'insectes com a proteïna sostenible, tot i els reptes culturals, tècnics i reguladors que en frenen l'expansió.
La Universitat Rovira i Virgili encapçala diverses línies de recerca per fer possible la incorporació de farines d’insectes a l’alimentació humana i animal, un camp que avança entre entusiasme científic i reticències socials. Montse Ferrando, professora d’Enginyeria Química, recorda que “el rebuig és estrictament cultural”, i que tot i això “els insectes aporten proteïnes de qualitat i compostos bioactius que milloren la salut”.
En paral·lel, la indústria intenta consolidar-se. A Dapibus, on s’engreixen i processen larves de mosca soldat negra, Carlos Conde adverteix que “el gran repte és l’alt nivell d’automatització que necessita el sector” i lamenta que “la farina que produïm encara no està permesa per al consum humà”. Tot i les traves reguladores i tecnològiques, el sector mira endavant convençut que aquestes proteïnes alternatives són una aposta clau per a un sistema alimentari més sostenible i eficient. | Reportatge de Pilar Ribas