Enlaces accesibilidad
Què cal saber-ne?

La tardor arriba divendres 23 a les 3:04 hores

  • La tardor durarà 89 dies i 21 hores
  • Veurem un eclipsi parcial de Sol, tres pluges d'estels, sis planetes i tindrem un canvi d’hora

Per

La tardor astronòmica comença la matinada del 23 de setembre
La tardor astronòmica comença la matinada del 23 de setembre

Aquest divendres 23 de setembre comença la tardor astronòmica. El moment de l'equinnocci serà a les 3 hores i 4 minuts de la matinada. Aquest any la tardor durarà 89 dies i 21 hores, i s'acabarà el 21 de desembre coincidint amb el començament de l'hivern.

Al contrari del què es pensa, el dia de l'equinocci no és el què té les mateixes hores de llum que de foscor. Això succeeix uns dies després que entra oficialment la tardor. Aquest any l’equilux va serà el diumenge 26 de setembre: el sol sortirà a les 7 hores i 42 minuts del matí i es pondrà a les 7 hores i 42 minuts del vespre (tindrem 12 hores de llum i 12 hores de foscor). A la primavera l’equilux en canvi, és produeix uns dies abans de l’entrada a la nova estació.

Quan canviarem l’hora?

Sempre per aquestes dates fem la mateixa pregunta: quan canvia l’hora? Doncs de moment ho continuem fent el darrer cap de setmana d'octubre. Per tant enguany el canvi d’hora serà el diumenge 30 d'octubre. A les tres de la matinada caldrà enderrir els rellotges fins a les dues. Aquella nit dormirem una hora més, i a partir d'aquell dia les tardes s'enfosquiran abans. A les sis de la tarda serà negre nit. Ens encaminarem a l'hivern.

Què veurem al cel?

Què veurem al cel durant les nits d'aquesta tardor?

Després de la posta de sol, durant l'inici de la tardor es podran veure els planetes Júpiter i Saturn. A partir del desembre, s'afegiran Mart, Venus i Mercuri per l'oest. A les sortides de sol, al principi de l'estació, seran visibles Venus, Júpiter i Mart, però els dos primers desapareixeran del cel previ a l'albada, als pocs dies. Mercuri es podrà veure durant el mes d'octubre i Mart es deixarà de veure a mitjans de desembre.

Tardor amb dos eclipsis

Durant la tardor tindran lloc dos eclipsis. El primer arribarà el 25 d'octubre i serà un eclipsi parcial de Sol. Serà visible a Catalunya i, en general, al nord-est de la península i a les Illes Balears. Dues setmanes més tard, el dimarts 8 de novembre tindrà lloc un eclipsi total de Lluna. Només serà visible a Àsia, Austràlia i a Amèrica. En canvi, a Catalunya no es veurà.

Tres pluges d'estels

El cel nocturn d'aquest tram final del 2022 ens regalarà fins a tres pluges de meteors. La primera arribarà ben aviat, el 8 d'octubre i serà la pluja de les Dracònides. El 17 de novembre s'assolirà el màxim de la pluja de les Leònides. I la més espectacular i intensa de l'estació arribarà el 14 de desembre, amb les Gemínides. Les llunes plenes arribaran el 9 d'octubre, el 8 de novembre i el 8 de desembre.