Enlaces accesibilidad
Economia

Les Balears lideren la recuperació del mercat laboral

  • Els sindicats denuncien que el grau d'ocupació ha millorat, però que s'ha de seguir "fent feina"
  • En total 34 mil persones continuen a les llistes del SOIB

Por
Lluís i William, dos joves que han aconseguit una oportunitat al món laboral.
Lluís i William, dos joves que han aconseguit una oportunitat al món laboral.

Lluís i William són dos joves que han aconseguit una oportunitat al món laboral. Asseguren que avui "és un dia especial" i és que comencen a fer feina a un restaurant de menjar ràpid a Palma. És la primera vegada que fan feina. Com ells, dues mil persones han trobat feina a les Balears en el darrer mes. La taxa d'atur se situa al 5,4%. Les Balears lideren la caiguda de l'atur i l'augment de l'ocupació a tot Espanya, tot i que més de 34 mil persones continuen a les llistes del SOIB.

Augmenten els contractes indefinits

Estic molt contenta, per primera vegada he aconseguit un contracte d'aquest tipus

Amb l'inici de la temporada alta la majoria d'empreses necessiten més personal. És el cas d'una coneguda gelateria de Palma. Aquí han hagut de contractar més treballadors. Altres han obtingut un contracte fixe després de tres anys fent feina amb contractes temporals. "Estic molt contenta, per primera vegada he aconseguit un contracte d'aquest tipus. Ara la meva vida és més estable". Balears està creant un de cada cinc llocs de feina de tot l'Estat.

El Govern parla de "plena ocupació"

Les Illes Balears lideren la creació d'ocupació i la reducció de l'atur a Espanya

Un total de 28.500 persones han sortit de les llistes de l'atur en el darrer any. Una caiguda del 45%. La més pronunciada de tot l'Estat, i això que el conjunt se situa als nivells més baixos des de l'octubre de 2008, quan només començava la crisi financera. Gairebé 70.000 nous llocs de feina mostren una acceleració en la creació d'ocupació, es duplica el creixement mensual mitjà des del mes de desembre. Iago Negueruela parla de "plena ocupació". Assegura que les Illes Balears "lideren la creació d'ocupació i la reducció de l'atur a Espanya". A més, destaca que "mostren una intensitat més accelerada que la resta del país".

Millora l'ocupació però no la qualitat

Encara que tenim feina hi ha molts de treballadors pobres perquè no poden arribar a final de mes

Els sindicats diuen que la precarietat laboral continua darrere les noves contractacions. Des del sindicat UGT, Ana Landero, assegura que "no podem tenir 34.00 aturats i alhora falta de personal" UGT Ana Landero. A més, denuncien que la precarietat continua estant present al mercat laboral de les illes. Yolanda Calvo de CCOO considera que els salaris haurien d'augmentar per fer front a la inflació. "Encara que tenim feina hi ha molts de treballadors pobres perquè no poden arribar a final de mes amb la pujada dels preus".