Enlaces accesibilidad

RNE atorga a l'actor Eusebio Poncela el Premi Especial Sant Jordi de Cinematografia a la Trajectòria

  • L’actor compta amb una àmplia carrera de cinc dècades i més de cinquanta pel•lícules, entre les que destaquen 'La ley del deseo', ‘Matador’, 'El arreglo', 'Martín (Hache)’, ‘Intacto’, ‘Operación Ogro’ i ‘El Dorado’.
  • També té una llarga experiència al teatre i la televisió. Va esdevenir molt popular pel seu treball com a Carlos Deza a la sèrie ‘Los gozos y las sombras’ i el més recent del cardenal Cisneros a ‘Isabel’
  • És el tercer Premi RNE Sant Jordi que rep i segella una fructífera relació amb Televisió Espanyola
  • Els guardons es lliuraran el proper 24 d’abril a Barcelona

Per
Eusebio Poncela, premio a la trayectoria
Eusebio Poncela, premio a la trayectoria

RNE reconeix la carrera professional i la tasca de l’actor Eusebio Poncela amb el Premi Especial Sant Jordi de Cinematografia a la Trajectòria. És el tercer guardó RNE Sant Jordi que rep al llarg de la seva dilatada carrera. Els guardons, que enguany celebren la seva 61ena edició, es lliuraran el proper 24 d’abril a Barcelona.

El Premi RNE Sant Jordi a la Trajectòria a Eusebio Poncela és un reconeixement a la qualitat dels treballs d’aquest popular intèrpret, un imprescindible del cinema espanyol, que ha destacat com actor amb moltes taules, tant en el cinema com al teatre i la televisió del nostre país.

L’ actor madrileny Eusebio Poncela es va graduar en Art Dramàtic i debutà amb l’obra ‘Mariana Pineda’ a mitjans de la dècada dels 60. A partir de 1970 compagina la seva activitat teatral amb treballs al cinema i la televisió per a “Estudio 1” i protagonitza, entre d’altres, ‘Los bandidos’, de Schiller, juntament amb Juan Diego i Marisa Paredes.

Porcela va intervenir en pel•lícules com ara ‘Pastel de sangre’ (1971), ‘Fuenteovejuna’ (1972) i ‘La muerte del escorpión’ (1975), alternant papers protagonistes i secundaris, però despunta al setè art a partir d’ Arrebato’ (1979), pel•lícula innovadora, considerada de culte, del director Iván Zulueta. Aquell mateix any protagonitza ‘Operación Ogro’ (1979), dirigida per Gillo Pontecorvo.

El gran èxit li arriba amb el seu paper de Carlos Deza a la sèrie ‘Los gozos y las sombras’ (1982), adaptació de l’obra literària de Gonzalo Torrente Ballester. Amb anterioritat havia participat a ‘Curro Jiménez’ (1977) i després, també per a TVE, protagonitza ‘Las aventuras de Pepe Carvalho’ (1986).

Paral•lelament, esdevé un actor popular al cinema espanyol dels 80, destacant a ‘El arreglo’(1983) i a ‘Diario de invierno’(1988). També treballa amb directors com Pedro Almodóvar (‘La ley del deseo’ i ‘Matador’), Pilar Miró (‘Werther’), Carlos Saura (‘El Dorado’) i Imanol Uribe (‘El rey pasmado’).

Durant un temps es trasllada a Argentina, des d’on rep la trucada del director Adolfo Aristarain per interpretar a Dante a ‘Martín (Hache)’,1997. Al 2001 comparteix protagonisme amb l’Ángela Molina a ‘Sagitario’, i intervé a la mini sèrie ‘Viento del pueblo’(2002), biografia de Miguel Hernández, a qui dóna vida Liberto Rabal. Altres pel•lícules recents són ‘Tuno negro’(2001), ‘Remake’(2006), ‘Los Borgia’(2006) i ‘Teresa, el cuerpo de Cristo’(2007).

Eusebio Poncela compta amb dos Premis RNE Sant Jordi al Millor actor espanyol per ‘El arreglo’ al 1983 i per ‘Martín (Hache)’ al 1997, pel•lícula amb la que rep el premi a Millor actor de repartiment als Premios Cóndor de Plata de 1998.

En reconeixement a la seva extensa carrera cinematogràfica, Eusebio Poncela rep al 2004 el Premio Nacional de Cinematografía Nacho Martínez, que cada any atorga el Festival Internacional de Cine de Gijón. Obté el guardó al Millor actor als Premios Iris 2016, per ‘Carlos, Rey Emperador’ (2015) i ha estat nominat en tres ocasions com a millor actor en els Premis Goya per ‘Los gozos y las sombras’ (1982), per ‘El arreglo’ (1986) i per ‘Intacto’ (2001). També ha estat nominat al 2014 com a Millor actor secundari de televisió als Premios de la Unión de Actores per la seva interpretació del Cardenal Cisneros a la sèrie de Televisió Espanyola ‘Isabel’.

Aquest reconeixement se suma al palmarès dels Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia, on destaquen la millor pel•lícula espanyola ‘La pròxima piel’ d’Isaki Lacuesta i Isa Campo i la millor òpera prima 'Tarde para la ira’ de Raúl Arévalo, pel•lícula participada per RTVE, entre d’altres.

La gala de lliurament dels premis se celebrarà el dia 24 de abril a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm a Barcelona.