Es mantenen els preus de les mones, però en format més petit per l'encariment del cacau
- Les mones amb figures de personatges coneguts i animalets són la tendència d'enguany
La tradició de la mona de Pasqua evoluciona amb noves formes i gustos adaptats als més petits, mentre els pastissers afronten l'augment del preu del cacau amb creativitat i contenció per no encarir el producte.
“🥚 Les mones de Pasqua s'omplen de figures de pel·lícules com 'Vaiana' i animalets.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) April 11, 2025
📈 Tot i que el preu del cacau s'ha doblat, els pastissers contenen els preus per mantenir la tradició | @RTVECatalunya pic.twitter.com/RI1auCnXEb“
De mitjana, les mones costen més o menys el mateix que en 2024: uns 35 euros. Tot i que, com que ha apujat el preu de la xocolata, enguany redueixen la seva mida. Segons el Gremi de pastissers se'n vendran més de 700.000.
“🍫 Pastisseries plenes aquesta Pasqua, on s'espera vendre més de 700.000 mones.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) April 21, 2025
El preu mitjà es manté en 35 €, malgrat l'increment del cost de la xocolata | @RTVECatalunya pic.twitter.com/bypLjHA5FW“
Tendències de les mones
Les mones de figures de xocolata són enguany les més demanades, especialment aquelles inspirades en les últimes pel·lícules de Disney, com Vaiana, o en animalets i casetes. "La gent busca personatges coneguts i que d'alguna manera sàpiguen qui són", explica Enriqueta Dalmau Serra, de la pastisseria Tornés.
El gust majoritari continua sent per la xocolata amb llet, seguida de la negra, mentre que la blanca és la menys popular. Per això, Josep Maria Tornés, pastisser, assegura que han creat peces combinant els tres tipus de xocolata per satisfer tothom. Tot i l'auge de les figures, encara hi ha qui prefereix la mona tradicional amb pastís de sara o gema i ous decoratius.
Preocupació pels preus del cacau
Els obradors de xocolata lamenten l'augment desorbitat del preu de la matèria primera. "El cost del xocolata s'ha més que doblat", explica Josep Maria Tornés, "però no podem repercutir-ho en el preu perquè no seria assumible pels clients". Tot i el context econòmic, els pastissers prefereixen contenir els preus per mantenir viva la tradició de regalar la mona sense que es converteixi en un producte de luxe.